Sevärdheter i Borås

Sevärdheter i Borås som man kanske inte tänker på

Det finns ett antal sevärdheter i centrala Borås som man kanske inte tänker på alla gånger när man är i stan. De är fullt synliga (nåja, inte alltid kanske) men ändå inte något som väcker någon uppmärksamhet. Här kommer det ett tips på tre av dessa.

Sevärdheter i Borås

Den första sevärdheten i Borås som jag har i tankarna finns på marken på Stora Torget. Det kanske inte är alla som vet om att mellan Handelsbankens före detta lokaler och muren på torget så finns det en karta på marken.

Skylt på karta i BoråsKartan visar hur Borås såg ut ungefär 1650, med andra ord inte så långt efter det att staden grundades. Man kan på kartan se hur Viskan skingrar sig fram ut med staden. De går också att se vad kyrkan ligger på kartan. Kyrkan är Torpa Kyrka, eller Caroli Kyrka sin det numera heter.

Tyvärr så är platsen där kartan finns i skrivande stund övertäckt av en scen. Så det går inte att besöka platsen just nu om man vill beskåda den. Men tar man en titt på en flygbild över Borås, till exempel på Google, så ser man denna lilla sevärdhet.

Riddare och drakar i Borås

När det gäller de två sevärdheter jag hade ytterligare i tankarna så är det på samma tema. På två olika håll i Borås har vi nämligen våra egna Sankt Göran och Draken. Jag har bloggat om dessa båda sevärdheter tidigare men de är värda att lyfta fram igen tycker jag.

Säger man Sankt Göran och Draken så tänker säkert många direkt på statyn som står i Storkyrkan i Gamla Stan i Stockholm. Men skulpturer och annat med dessa figurer finns på många olika håll i Sverige och världen. Bara i Borås så finns det utsmyckningar med riddaren och draken på två olika håll.

Den första finns mitt emot kartan på Stora Torget, nämligen på Rådhusets fasad. Vet man inte om att de finns där så kanske man inte tänker på dessa sevärdheter. På trappan upp till entrédörren så finns det reliefer, en föreställer Sankt Göran och den andra de sköna jungfrun. Mitt emellan dessa finns en drake nere vid fontänen på marknivå.

Rådhustrappan i Borås

Den lilla statyn på Hötorget

Den sista av mina tips om sevärdheter i Borås rör också legenden om Sankt Göran och Draken. Nu handlar det om en staty och den finns dryga 100 meter i från Rådhuset. Mitt på Hötorget står det en liten fontän och i den finns statyn.

Så vitt jag vet så är det en av de allra minsta statyer vi har i Borås. Den är inte bara liten utan riktigt gullig tycker jag. Det är inte alltid att man lägger märke till den när man passerar Hötorget men det är värt att stanna till och titta på den. Tyvärr så är även denna sevärdhet lite svåråtkomlig nu då hela Hötorget är en enda stor uteservering sommartid.Sankt Göran på Hötorget

 

Det var lite tips på sevärdheter i Borås som man kanske inte alltid tänker på. Får säkert tillfälle att återkomma med flera inlägg framöver.

Alla foton är fotograferade av mig själv.

Lämna en kommentar