Självkörande bil ifrån Google inblandad i krasch

Självkörande bil från Google

Google har sedan en tid tillbaka jobbat med att ta fram en självkörande bil. Ett kul och intressant experiment tycker jag som mycket väl kan vara en smak av framtiden. Nu har denna självkörande bil varit med i sin första stora krasch, en krasch som skapade rubriker i media. Men ärligt talat, är det så farligt egentligen?

Googles självkörande bil

Bilen har alltså kraschat n, om jag har förstått det hela rätt så är det första gången som det inträffade. Googles självkörande bil krockade med en buss och det blev genast rubriker i media världen över.

Men allvarligt talat. Hur stor nyhet är det egentligen? Jag menar, denna självkörande bil har alltså krockat en gång när den var ute och körde i trafiken. Hur ofta sker det inte krockar med bilar som har en förare? Förmodar att det rör sig om tusentals olyckor världen över dagligen. Just nu under tiden jag skriver detta inlägger kommer det säkert att ske flera olyckor, olyckor där folk skadar sig och kanske till och med omkommer.

Personligen så tror jag att Googles självkörande bil är betydligt säkrare att åka med än en bil som har en förare, speciellt sen när alla system verkligen är intrimmade. För det är allt för oftast (dock inte alltid) föraren av en bil som ligger bakom alla olyckor. Det kan bero på ouppmärksamhet, en övertro på sin egen förmåga att kontrollera bilen och så vidare.

Att i stället låta tekniken ta kontroll över fordonet tror jag kommer att göra att vi får färre olyckor i trafiken jämfört med nu när det sitter en människa och kör bilen.

Att sen denna självkörande bil nu har krockat kan vara en positiv grej (så länge ingen blev allvarligt skadad). Nu har man upptäckt en brist i tekniken och säkerheten kommer sannolikt att höjas än mer.

Skulle jag själv vilja åka i en självkörande bil då? Ja, det vore kul. Men jag skulle nog då helst vilja åka med några gånger på ett avspärrat område utan trafik. Att direkt ge sig ut i trafiken i en bil som styrs av en dator skulle vara lite väl nervöst. Men ett par turer först i ett lugnt område så att man vänjer sig behövs nog innan man börjar åka på en trafikerad väg.

Bilden kommer ifrån Flickr.

Författare: Anders

Är en Boråsare sedan många år men föddes i halland under det glada 60-talet. Har ett stort intresse av Internet, t.ex. sociala medier och främst Wordpress. Uppskattar också en bra TV-serie och att läsa en bra bok då och då.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *