Jag har en massa fotografier som jag har fotograferat och som nu bara ligger och, mer eller mindre, skräpar på ett antal hårddiskar. Egentligen borde jag skapa något av dessa foton, i alla fall de som håller hyfsad klass. Men jag vet inte vad jag skall skapa, det är det knepiga i det hela.

Vad skall man skapa?

Av alla de foton jag har tagit med den senaste inköpta systemkameran (jag räknar i detta fall inte med alla tusentals bilder som jag har fotograferat med diverse mobiltelefoner) så kanske det är 10-15 foton som är såpass bra att de går att skapa något. De är foton som jag verkligen är extremt nöjd med.

Av dessa foton så vill jag alltså skapa något, men jag vet inte vad. Det finns ett antal olika alternativ har jag sett när jag har tittat runt på olika firmor som kan bistå med hjälp när det gäller sådant här.

Tavlor

Ett alternativ är att skapa tavlor av dessa foton. Antingen skriva ut dom som vanliga foton i lämpligt format och rama in dom eller så går det att göra canvastavlor av dessa foton. Det kan vara ett lämpligt alternativ kanske men sanningen är den att jag dels inte har plats för att hänga om dessa foton och dels kanske inte skulle vilja se mina foton dagligen hängandes på någon vägg i hemmet. Sen så om man trots allt skulle hänga upp något foto så skulle de säkert bara bli hängandes där utan att jag eller någon annan bryr sig om dem. Handen på hjärtat, hur ofta står ni själva och tittar på foton, affischer eller tavlor som hänger på era väggar?

Fotobok

En fotobok kan vara ett alternativ. Men jag har gjort en sådan en gång, jag tittade i den ett par gånger och sen så har den blivit ståendes i bokhyllan. Så roligt var det. Dessutom så är det ett relativt dyrt sätt att skapa något kul av sina foton.

Webbplats

Ar göra en webbplats av foton kan i och för sig vara en idé. Det är lätt att göra, tar ingen större tid. Men en webbplats skall underhållas, uppdateras och så vidare. Risken är att man snart glömmer bort den. Vet själv hur det är med exempelvis mitt Flickrkonto.

Presenter

Att skapa presenter av fotografierna är kan var något, det kan vara gåvor i form av någon form av tavlor eller fotobok. Men risken är att mottagaren behandlar dessa foton på samma sätt som jag troligen kommer att göra, med andra ord glömma bort dem. De foton jag ger bort kommer säkert hänga där på någon vägg eller bli ståendes i en bokhylla och tjänstgöra som dammuppsamlare.

Som ni ser, det är inte lätt att hitta på något sätt att skapa något kul med ens fotografier. Risken är att de i fortsättningen kommer att bli liggandes på hårddisken till ingen nytta. Det är kanske trots allt det allra bästa.

Fotografiet är taget av mig och föreställer varuhuset och parkeringshuset Pallas i Borås.

 

 

 

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *