Släktforskningsprogrammet Genney

Släktforskningsprogrammet Genney, ett toppenprogram

Detta inlägg om släktforskningsprogrammet Genney publicerades första gången 2015-07-26. Jag väljer nu, efter att har omarbetat inlägget en del, att återpublicera det.

För några dagar sedan gav jag en liten inblick i släktforskningsprogrammet Genney. Ett program som jag då lite snabbt hade testat och som jag verkligen föll för. Efter bara några timmars testande så insåg jag att programmet hade stor potential.

Genney

Vad jag då gjorde var att jag matade in lite grundfakta för några generationer i mitt släktträd. Det var fakta som namn, födelsedatum och plats samt, om det var aktuellt, dödsdatum och plats. På så satt så fick jag inledningsvis en bra uppfattning om hur detta program fungerade när man matade in personuppgifter, dels så hade jag en del uppgifter som jag sedan kunde använda mig av när jag testade andra funktioner i släktforskningsprogrammet, till exempel vilka utskriver som finns och hur alla de olika registerutdrag man kan göra fungerade och såg ut. Det lilla (uppgifter om cirka 30 personer) som jag matade in tyckte jag räckte till att få en bra inblick i hur programmet är uppbyggt.

Nu har jag matade in fler uppgifter och lite mer detaljerade uppgifter (till exempel olika händelser i en del personers liv) och testkört Genney lite mer. Min första åsikt om programmet var väldigt positivt, jag gillade det mycket efter en kort stunds testande. Denna åsikt har inte försämrats efter mer användning av Genney, tvärtom så gillar jag det än mer.

detaljer om släktforskningsprogrammet Genney

Ska jag gå in lite mer i detalj på vad programmet kan göra och hur det fungerar så kan jag inledningsvis säga det att jag gillar hur det är utformat och hur layouten ser ut. Det ger verkligen ett modernt intryck. Jag har tidigare använt mig mest av Min Släkt i min släktforskning och det programmet är hyfsat modernt när det gäller utformning men inte alls i samma stil som Genney. Jag har dessutom testat demoversioner av Disgen och Holger, dessa båda har säkert många bra funktioner med mera men utseendemässigt så tilltalar de mig inte. De ser riktigt gamla och omoderna ut och dessa båda programs uppbyggnad gör att åtminstone jag tycker att de är svårjobbade.

Menyerna i GennEy

 

Släktforskningsprogrammet GenneyHar man arbetat med exempelvis något eller några av Office programmen från Microsoft (i alla fall de senaste versionerna) så känner man igen utssendet i menyerna i Genney. De är helt enkelt enkelt utformade och väldigt informativa. Efter en liten stunds användning av släktforskningsprogrammet så hade i alla fall jag inga problem med att hitta bland de olika menyalternativen.

Det är lätt att förstå vad de olika menyalternativen gör så det råder inga direkta tveksamheter om vad man skall ha en viss funktion till. Med andra ord, bra, snygga och enkla menyer vilket är en bra start för användning av ett program.

Lite av funktionerna

Har man släktforskat ett tag så har man nog ett stort släktträd med många tusen personer. Då är det inte alltid lätt att hitta bland alla dessa personer. Jag tycker att sökfunktionen i Genney är den allra bästa som jag har upplevt i något program för släktforskning, Man kan helst enkelt söka med hjälp av en mängd olika parametrar så som namn, källor, platser, faktauppgifter, datum för olika händelser, bara för att nämna en liten del av det man kan söka på.

Man också söka på en mängd olika Internettjänster i från Genney, till exempel Anbytarforum, Ancestry, DDSS, Disbyt, Finn Graven med mera med mera. Vissa av dessa tjänster kräver dock att man har ett abonnemang för jsut den tjänsten.

Det går självklart att lägga till foton i släktforskningsprogrammet. Dels foton som man kan använda sig av i exempelvis släktträd men man kan också bygga upp en samling med foton som är kopplade till en viss person. Programmet har också ett inbyggt redigeringsverktyg för enkel bildredigering.

En kartfunktion finns också i programmet. Står platsen man anger i kursivstil så finns den också med på kartan. Ett bra och trevlig sätt att exempelvis visualisera hur någon har flyttat runt under sitt liv.

Unika funktioner

Något som jag har förstått är rätt så unikt med Genney är att man kan ange samkönade äktenskap eller förhållanden, den funktionen finns inte i många andra program. Det gå också att ange en mängd olika statusar när det gäller relationer, till exempel gift, sambo, skild, ogift och separerad.  Det finns också en mängd olika statusar när det gäller en förälders förhållande till ett barn, exempelvis biologisk, adoption, vårdnadshavare, fosterförälder och så vidare.

En funktion i Genney är att man kan se hur två personer är släkt med varandra med hjälp av ett litet släktträd. Sånt kan alltid vara trevligt, speciellt om man har många inmatade, då är det alltid kul att se vad man har för relation till andra i trädet.

När man jobbar med sina källor så kan man ange en hel del fakta om källorna man jobba med, man kan till och med koppla en bild till en källa vilket kan vara bra om man har ett skannat dokument. Man kan också ange hur trovärdig den källa man har är.

Dessutom så skall Genney vara ett av de bästa, om inte det allra bästa, på att hantera Gedcom-filer. Genney tar med många värden som inte andra program tar med.

Utskrifter i GennEy

Det finns en mängd olika möjligheter till utskrifter i programmet. Allt i från släktträd, personlistor, anor till statistik samt en mängd olika listor med till exempel källor, familjer och platser. De flesta utskrifter kan göras antingen som PDF, HTML-fil, RTF-formatet samt ut på papper. Man kan alltid granska utskrifterna så att man ser hur de ser ut innan man skriver ut dom. Man har dessutom stora möjligheter att ställa in hur utskrifterna skall se ut.

Släktforskningsprogrammet Genney

Registerutdrag från GennEy

Utöver en mängd utskrifter så kan man också göra en stor mängd registerutdrag. Totalt över 50 olika varianter finns det att välja mellan. Dessa kan man få ut på papper eller som en Excel-fil, något som jag uppskattar mycket. En Excel-fil kan man ha mycket kul med.Släktforskningsprogrammet Genney

Negativt då?

Finns det då inget negativt att säga om släktforskningsprogrammet? Jo, visst gör det det. Det är en del små saker som jag har upptäckt att jag saknar eller inte gillar riktigt. Det är till exempel lite små grejer jag saknar i utskrifterna och framför allt när det gäller registerutdragen. Det finns också en del små detaljer som jag ännu inte har förstått mig på hur de fungerar. Där tycker jag att programmet kunde vara lite mera informativt och förklara hur dessa funktioner fungerar.

Men i det stora hela så är släktforskningsprogrammet Genney riktigt bra. Har testat många program genom åren. Har mest använt mig av Min Släkt när det gäller min egen släktforskning. Men detta program är det jag uppskattar och tycker om (än så länge i alla fall). Gillar det allra mest i programmet och tycker att det var lätt att jobba med.

Programmet är ännu inte släppt men när det kommer så skall det, i alla fall vad jag har hört, kosta runt 450 kronor. Lite dyrare än Min släkt men betydligt billigare än Disgen med andra ord. 450 kronor är ingen större kostnad för detta program tycker jag. Det skall mycket till för att jag inte skall köpa det när det väl kommer ut så småningom.

Kommentar 170224 – Jag har köpt programmet och använder det sedan ett bra tag tillbaka. Är mycket nöjd med det.

Alla bilder  är skärmdumpar jag själv har gjort ifrån min version av Genney.

Lämna en kommentar