Finna sin släkthistoria

Alla bör finna sin släkthistoria

Detta inlägg om att finna sin släkthistoria publicerades första gången den 6 oktober 2014. Nu är det uppdaterat och publiceras igen.

Släkthistoria

 

Jag tycker om att släktforska, har gjort det till och från i många år nu. I och med att jag har detta intresse så är det naturligt att läsa en del om ämnet. Det kan vara någon bok då och då men också tidskrifter. Jag prenumererar på två släktforskningstidningar, dels så är det Diskulogen (som är en medlemstidning för släktforskarföreningen DIS) och dels så prenumererar jag på tidskriften Släkthistoria.

Idag så fick jag det senaste numret (nummer 5 2014, kommer ut i butikerna om ett par dagar) av den sistnämnda tidskriften. När jag skummade igenom numret så hittade jag en artikel som gjorde mig smått glad.

Det visar sig nämligen att på Bäckängsgymnasiet här i Borås så använder se släktforskning i undervisningen. Man låter helt enkelt eleverna lära sig mer om 1900-talets historia genom att utgå ifrån sin egen släkt. Eleverna får släktforska några generationer tillbaka genom att till exempel djupintervjua en äldre släkting. Dessutom så skall de så om samhällsutvecklingen har påverkat släktens val på något sätt.

Jag tycker att detta är helt underbart att läsa. Att leta upp sin egen släkthistoria är bara nyttigt och samtidigt så kan man lära sig mycket om hur samhället runt omkring en släkt var på den tiden. Det var ju mycket så förr i tiden, och även fortfarande, att man som person gör många val beroende på situationen runt omkring en. Därför så är det intressant att se hur en släkthistoria har utformats beroende på hur samhället har utformats.

Jag har bitvis varit med om samma sak som eleverna på Bäckängsgymnasiet nu är med om. För några år sedan (har för mig att det var 2011) så läste jag en kurs i släktforskning på 7,5 poäng på Mittuniversitetet. Som examination så skulle vi göra en släktforskning på en gren i ens släkt och samtidigt koppla den till något som hade hänt i samhället. Jag valde att forska på den så kallade svärdsidan, alltså på den manliga sidan i släkten (alltså så utgick jag från mig, sen kom min pappa, min farfar, min farfars far och så vidare). Sen så kopplade jag ihop detta med järnvägens intrång i samhället och specifikt då järnvägssträckan Halmstad- Nässjö. Min farfars far gick nämligen från att vara torpare (som släkten hade varit så långt jag har hittat bakåt) till att börja jobba vid denna järnväg som banmästare. Detta är ett utmärkt exempel på hur utvecklingen i samhället påverkar ens egna släkt.

Så jag tycker det alltså är otroligt kul att eleverna på Bäckängsgymnasiet här i Borås får försöka finna sin egen släkthistoria. Förhoppningsvis så blir det dessutom bitna av släktforskningen och fortsätter att leta upp fakta om sin släkt. Det är nämligen väldigt kul och enormt spännande.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är fotograferad av EME.

Lämna en kommentar