Man som skriver ett SMS

SMS är äntligen på väg att försvinna bort

Hörde innan i år att den mobila tjänsten SMS (Short Message Service) och dess systertjänst MMS (Multimedia Messaging Service) äntligen är på väg att försvinna. Jag skriver äntligen för det är en tjänst är drygt 24 år gammal. Med andra ord smått föråldrad.

Tack för allt SMS

Det var den 3 december 1992 som det första SMS:et skickades innehållande meningen Merry Christmas. Inledningsvis så var inte SMS så populärt som det är idag. Under den första tiden så skickade varje användare ungefär 0,4 SMS i månaden. En genomsnittlig användare idag skickar troligen åtskilliga SMS per dag, med andra ord betydligt mer.

Jag minns när jag själv köpte min första mobil i mitten eller slutet (minns inte exakt) av 90-talet. Jag blev så otroligt glas och positivt överraskad av att se att det gick att skicka SMS med den, för det var något som jag bara hade läst om men aldrig sett i verkligheten. Problemet var bara att ingen i min närhet hade någon mobiltelefon så det tog ett bra tag innan jag kunde skicka mitt första meddelande.

Slut på textmeddelanden

Men nu kommer det snart bli slut på att skicka meddelande via sina mobiler. I alla fall i den formen vi gör det idag. Anledningen är framför allt att SMS är föråldrat. Det är inte mycket som har hänt sedan starten. Visserligen så har gränsen på 160 tecken försvunnit. Vi kan skicka färgglada emoji´s, foton och filmer. I moderna smarta telefoner presenteras en konversation som pratbubblor. Men förutom det så är det i stort sätt samma produkt som på 90-talet.

Men nu så har Google börjat arbeta på nästa steg i mobil kommunikation. Nämligen på något som de kallar för RCS (Rich Communications Service). RCS är på många sätt samma sak som SMS men innehåller så mycket mer än att bara skicka meddelanden och bilder (som man gör med MMS). Med RCS kan man dela filer med varandra, skicka foton i högupplösning, har gruppchattar och mycket mer.

Än så länge så är RCS bara på utvecklingsnivå hos Google. Men i och med att Google samarbetar med många operatörer (bland annat Telenor och Telia i Sverige) så kommer nog RCS nog att bli en standard inom förhoppningsvis ett inte allt för många år. Så snart kanske det är dags att en gång för alla begrava SMS.

Källa: Swedroid och Wikipedia.

Foto via Visual hunt

Lämna en kommentar