Söka jobb via sociala medier

Söka jobb via sociala medier, går det?

Lyssnade för en tid sedan på ett webbinar som handlade om att söka jobb via sociala medier. Jag är lite splittrad när det gäller detta. Visst, det kan säkert fungera för somliga och det är en intressant väg att gå när man skall söka jobb. Men jag tror nog att det mest är användbart för vissa grupper av människor. Eller snarare kanske för vissa typer av arbeten.

Söka jobb via sociala medier

Mest kanske det är användbart och fungerar för de som redan har ett arbete. Någon som vill vidare till ett annat nytt jobb. I alla fall så har jag fått den uppfattningen. Har man stått utanför arbetsmarknaden en längre tid så tro jag inte att det är fullt lika lätt att söka jobb via sociala medier. Okey, det är inte alltid lätt att söka jobb överhuvudtaget om man har stått vida sidan av arbetsmarknaden en längre tid, ju längre men är borta ifrån den desto svårare är det att få ett nytt arbete. Det är ju aldrig så lätt att få ett nytt arbete som det är när man redan har ett arbete.

Men jag tror som sagt att om man skall söka jobb via sociala medier så underlättar det mycket om man dels är i en bransch där sociala medier är vanligt förekommande och dels att man har ett kontaktnät som är stort och inflytelserikt så underlättar det mycket. Har man till exempel 2000 följare på Twitter och arbetar med exempelvis reklam eller media är det en sak. Då har man det lättare att hitta ett nytt arbete än om man har 200 följare och arbeta på exempelvis en industri.

Mina erfarenheter av att söka jobb via sociala medier

2012 så använde jag mig en hel del av sociala medier när jag då sökte jobb. Mest var det Twitter som då var aktuellt. Jag skrev varje morgon ett inlägg om att jag sökte ett jobb, vad jag hade erfarenhet av. Skrev även att jag uppskattade en retweet väldigt mycket. Jag gjorde detta genom tjänsten Buffer, som är en grymt bra tjänst om man vill nå ut via de sociala medierna på ett enkelt sätt. Via Buffer så kunde jag se hur stor spridning mina tweets fick. Som mest delades ett av mina söka jobb-inlägg ut till 65.000 potentiella mottagare. Det är ju inte säkert alla som kunde läsa delningen verkligen läste det. Det var flera av mina inlägg som nådde ut till över 25.000 mottagare dagligen tack vare att de som såg inlägget delade det vidare.

Det var rätt så fascinerande att se denna statistiken. Jag var verkligen imponerad av att se hur snabbt ett inlägg kunde delas ut till ett stort antal mottagare. Nu ledde detta inte till att jag fick ett arbete. I alla fall inte genom Twitter (jag fick ett på ett annat sätt) men jag blev tipsad om några arbeten i alla fall.

.Jag hade inga större förhoppningar om att få ett arbete när jag sökte jobb via de sociala medierna. Jag var mest nyfiken på hur det skulle fungera då när jag började. Jag tror däremot att om jag skulle vara i en annan bransch, kanske i en annan stad (storstäderna) och ha fler följare än de då jag hade så skulle det gå betydligt lättare.

Foto via VisualHunt

Lämna en kommentar