Söka jobb

Jobb, konsten att få tag på ett

Detta inlägg om att leta upp ett jobb publicerades första gången 10 mars 2014. Nu publicerar jag det igen efter lite omarbetning.

Konsten att finna ett jobb

Jag tänkte skriva lite om det där med att vara arbetslös och fixa ett jobb.

Jag har varit långtidsarbetslös under en väldigt lång period. Det gick så lång tid att jag till slut hamnade i något program hos Arbetsförmedlingen, fick aktivitetsbidrag och hamnade på en massa konstiga aktiviteter. Till slut så blev jag dessutom skickad till en ”söka-jobb-kurs”. En kurs som till en början var på sex veckor men för min del blev på tolv veckor. Det enda vi i stort sätt gjorde var att sitta vid varsin dator och titta efter jobb, skriva ansökningshandlingar eller skriva på ett personlig personligt brev och en CV. Ibland så bröts tristessen med att det kom någon och höll något föredrag, oftast väldigt trista sådana. Ibland höll personalen någon lektion, som sällan gav något. Mest var den ena dagen den andra lik med andra ord. Det var nästan som om man mådde dåligt av att gå dit, hade nästan någon form av ångest. Jag visste redan på morgonen att det skulle bli en seg och långsam dag. Tack och lov så var hon som ansvarade för det hela bussig och gav då och då sitt okey till att jobba hemifrån någon eftermiddag eller kanske till och med en heldag.

Studiebesök

Men jag kände efter ett tag att jag var tvungen att hitta på något för att i alla fall komma där ifrån några timmar. Tanken var att vi skulle på studiebesök då och då men det var inte många som anordnades kollektiv. Jag tänkte då att jag måste ju fixa något själv. Så jag började med att kontakta två vänner och frågade om det var okey att komma till deras respektive arbete, sitta ner en stund och prata, lyssna till vad de gjorde och så vidare. Det gick bra och en av vännerna gav mig dessutom tips på ytterligare en person som jag skulle kontakta och som jag sen även besökte.

I samma veva fick jag reda på att en vän på håll (före detta granne) hade börjat jobba på ett företag i Borås som sysslade med sökmotorsoptimering. Jag hade aldrig hört talas om företaget och blev nyfiken eftersom jag då vid den tiden hade fått upp ögonen för detta med sökmotorsoptimering, eller SEO som det kallas. Jag kontakta henne och fråga hur det var på företaget, vem man skulle kontakta om man vill komma dit på ett studiebesök och så vidare. Hon svarade med att det var ett bra företag och jag fick ett namn av henne. Kontakt togs, det var okey att komma dit på besök och en tid bokades in.

Väl där på studiebesöket så satt jag och snackade en stund om SEO över en kopp kaffe med chefen där. På många sätt så insåg jag då att det här var det jag ville syssla med.  En kort tag därefter dök det upp en möjlighet, företaget skulle anställa en som skulle jobba med SEO. Jag sökte, kom till intervju och det kändes rätt bra. Men jag fick inte jobbet, det gick till en annan. Dock så erbjöd företag mig en praktiktjänst i några månader.

Praktik gav jobb

Jag nappade på detta men Arbetsförmedlingen var inte så pigga på att ge mig möjlighet att praktisera under en sådan lång period som företaget ville så det blev bara i ett par månader. Jag påbörjade min tjänst där i mitten av januari 2013 och trivdes med en gång. Praktiktjänsten blev förlängd i ytterligare några månader sedan dessutom.

När det var dags att avsluta praktiken där, jag skulle inte få förlängt något mer i från AF, så blev jag erbjuden en projektanställning i sex månader, mer kunde företaget inte erbjuda mig. Jag nappade naturligtvis på detta. Under de sex månader som gick så gick jag in för att försöka jobba hårt och hela tiden göra mitt bästa. Detta uppskattades tror jag för när dessa sex månader nästan var slut så kom chefen till mig och sa att han ville ge mig tolv månader till, ända fram till mitten av december 2014. Självklart sa jag ja tack, jag ville ju stanna så länge jag bara kunde få stanna.

Så jag gick in för att jobba ännu bättre, verkligen ge allt jag bara kunde. Tydligen så uppskattade företaget detta för i slutet av förra veckan kom chefen fram till mig och sa att han hade funderat lite och kommit fram till att han anställer mig som fast anställd om jag var intresserad, vilket jag naturligtvis var. I måndags så skrev jag på ett nytt anställningskontrakt som kommer att gälla från och med månadsskiftet.

Leta jobb på egen hand

Vad jag vill ha fram med detta inlägg är kort enkelt ett tips till alla som är arbetslösa. Strunta i att sök en massa jobb. Eller rättare sagt, det skall man självklart göra. Men strunta i att förlita sig till dessa ansökningar. Ge er i stället ut och ragga företag. Lista företag som ni vill jobba på, kontakta dessa och be om att få komma på ett studiebesök (oftast går det riktigt bra). Låt företagets representanter berätta lite och ge dom sen chansen till att få upptäcka vem du är. Fråga om hur möjligheterna är att få ett jobb där, det behöver inte vara ett fat jobb på heltid, det räcker bara att få in en fot och få jobba lite. Funkar inte detta så fråga om du kan få en praktiktjänst och kolla även om med AF hur de ställer sig till detta. Går det att fixa så får du jobba lite, visa vad  du kan och så vidare utan att företaget behöver ge dig lön eftersom Arbetsförmedlingen står för din ersättning.

Jobba som bara den även om du får göra tråkiga saker, ha en positiv inställning och se till att företaget blir imponerande av dig. Det kan leda till jobb så småningom. Det hände för mig och det kan hända för många andra. Det gäller bara att få visa upp sig och vad man kan, att skicka in ett CV och ett personligt brev säger inte så mycket. Det ger mycket mer om man får chansen att jobba lite. Framför allt så skall man inte bara söka jobb när de annonseras ut för då konkurrerar man med så många andra. Kontakta företagen i stället själv, även om de inte behöver någon nyanställd just för tillfället, det är då konkurrensen är som minst och chanserna till att man får ett jobb som störst.

Tillägg 151121: Jag slutade att arbeta på den arbetsplats jag beskriver ovan för cirka ett år sedan. Gjorde min sista arbetsdag den sista september 2014 men var anställd i cirka en och en halvmånad ytterligare. Efter att ha varit arbetslös en tid sedan så arbetar jag numera sedan några månader tillbaka som administratörsassistent på en gymnasieskola i Borås. Bland mina arbetsuppgifter finns bland annat att jag ansvarar för skolans bibliotek och för alla lärares och elevers datorer, plus mycket mer.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är gjord av niekverlaan.

 

0 tankar på “Jobb, konsten att få tag på ett

 1. Ärligt ~ jag känner inte en enda person som har fått jobb via AF.
  Tror ditt sätt att söka jobb är det bästa!
  Ha det fint!

 2. Nej via AF får man inga jobb. Jag var 75% arbetslös i 2,5 års tid i samband med förra krisen i databranschen. Hade 25% kvar på mitt gamla jobb, vi kallade det för projektjobb och att jag blev inkallad vi behov för annars hade min arbetlöshetsersättning sänkts till 25%.

  Under den tiden sökte jag drygt 200 jobb. Man är ju tvungen att ha något att visa upp på AF, att man gjort något. Jag listade alla sökta jobb i en databas, skrev ut och hade med mig till AF vid varje besök.

  Jag hade en väldigt bra person på AF som kom från öppna marknaden och visste hur det såg ut i min bransch. Hon såg ingen som helst anledning till att tvinga in mig i konstlade aktiviteter på AF. Som att skriva CVs och söka jobb hos dem. Hon gav mig förtroendet att göra det själv, hemifrån.

  I samma veva som hon blev tvungen att sätta in mig i en grupp med tvångsaktiviteter på AF öppnade sig två möjligheter för mig. Den ena att bli bidragsanställd, till lägre lön, med sämre arbetsuppgifter på mitt gamla jobb på heltid. Vilket AF i princip redan hade gått med på.

  Men samtidigt blev jag tipsad av folk i branschen (jag jobbade i databranschen och såg till att gå på alla gratisaktiviteter, seminarier, vara med i mailinglistor och på forum för att ha en fot kvar) om att Aftonbladet behövde folk på supporten i samband med övergång från QuarkXPress till InDesign. Dessutom kände jag supportchefen där och han visste vad jag kunde. Så efter kontakt med honom fick jag ett förslag på ett halvårs vikariat på ABs teknikavdelning.

  AF, och min ursprungliga arbetsgivare, gick med på det och att jag samtidigt hade kvar mina 25% på mitt ursprungliga arbete. Tidsmässigt gick det att kombinera. Så istället för 75% arbetslös blev jag då 75% anställd.

  I slutet av vikariatet blev jag erbjuden fast anställning hos Aftonbladet. Vid fyllda 62 år… Visserligen nattarbete, men som inbiten kvällsmänniska tvekade jag inte en sekund. Efter den obligatoriska provanställningsperioden (6 månader) var jag fast anställd på riktigt. Tjänsten ändrades vartefter till skifttjänst med blandat natt och dag jobb. Jag jobbade kvar där i fem år, tills jag gick i pension vid 67.

  Grattis till att du fått fast anställning!

  För att få jobb måste man dels jobba som tusan med att söka jobb, dokumentera vad man söker, ha en bra AF-person som litar på en, men också för att slutligen få jobb, känna någon eller känna någon som känner någon som etc. Kontakter på alla sätt är det enda som ger jobb.

  • Ja, kontakter är nog det bästa sättet att få jobb. Plus att göra som jag gjorde. Att gå till arbetsförmedling och hoppas på att få hjälp skall man nog inte förvänta sig för mycket av. En arbetsförmedlare jag hade ett tag satt mest och gäspade under våra samtal, det är väl ett tecken på att personalen mer och mer ger upp själva.

 3. Stort grattis till ett fast jobb! Jag har två högskoleutbildningar och har sökt fasta jobb sedan jag slutade på den senaste år 2006. Har sökt en bit över 1000 tjänster och inte fått ett dugg hjälp från arbetsförmedlingen. De enda jobb jag har fått har varit långa tidsbegränsade vikariat eller timanställningar under begränsad tid. Jag har också eget företag som jag startade under utbildningen år 2005, har inte fått ett dugg hjälp till det heller från arbetsförmedlingen, utan bara ifrågasatts då jag sagt att jag kan tänka mig att arbeta deltid på en fast tjänst och ta de uppdrag jag kan få i mitt företag (vilket inte har varit i den omfattningen att man kan leva på det).
  Jag har också tjatat på alla vänner och avlägset bekanta, skickat ut ”nyhetsbrev” om mina tjänster till företagare, byggt på mitt nätverk… Just nu har jag ett föräldravikariat t o m sista juli, vilket jag förstås hoppas skall bli förlängt och kanske fast eftersom föräldern i fråga har flyttat till annan ort. Detta har jag fått genom en tidigare kontakt från gymnasiet!

  • Tack!

   Det är väl så man skall gå tillväga för att få ett jobb, utnyttja bekanta samt själv ligga på och verkligen leta jobb. Att förlita sig på AF är nog bara negativt. Tyvärr så måste man väl gå dit då och då om man är arbetslös, i alla fall för att få ut A-kassa.

   Mina handledare gav mig rådet att registrera mig på bemannings- och rekryteringsföretag. De insåg väl själva att de inte kunde hjälpa mig.

   Håller tummarna för att du får förlängt.

Lämna en kommentar