Läste idag ett blogginlägg som handlade om lite punkter om sökmotorsoptimering som alla webbdesigners bör känna till. Jag gillade inlägget, mycket på grund utav att jag är mer och mer övertygad om att det bästa och allra mest nödvändiga arbetet med sökmotorsoptimering skall ske under designprocessen.

Sökmotorsoptimering under designarbetet

Jag är länge tyckt att man skall börja med arbetet som rör sökmotorsoptimering redan när man håller på och planera webbplatsen man skall göra. Inleder man det arbetet redan ifrån starten av processen så tjänar man in mycket tid,arbete och pengar i framtiden.

Skapar man redan från starten en sida som är välbyggd med bra och ren kod när det gäller HTML och CSS och inte för mycket annat (typ Javascript) inblandad i koden. Ser man dessutom till att ha en bra struktur på sidorna med bra titlar, bra rubriker och så vidare samt korrekta URL:er så har man tjänat in mycket arbete. Man bör också tänka på sidhierarkin, bilderna man har på sidan samt självklart all text.

Lägger man ner mycket tid på detta redan ifrån det att man planerar sina sidor så kommer man långt när det gäller sökmotorsoptimering i framtiden. En sida som är bra optimerad ifrån grunden då den lanseras kommer till stor del sköta sig själv när det gäller SEO-jobbet framöver (beroende lite på vad man har för sökord och sånt i och för sig).

Vad var det då för punkter som togs upp i blogginlägget om sökmotorsoptimering? Ja, bland annat en del av det jag redan har skrivit innan i detta inlägg, till exempel att man skall ha bra URL:er. Men också vikten av att ha en responsive design (mobilanpassning är viktigt), bra navigation, bra hastighet på sidan, inte använda flashoch så vidare.

Med andra ord rätt enkla och självklara punkter när det gäller sökmotorsoptimering. Punkter som man skall tänka på redan från början så slipper man sitta och optimera om sidorna i framtiden.

Bilden kommer i från Pixabay och är gjort av FirmBee.

Just nu halva priset i 3 månader på mobilabonnemang hos Vimla + 20GB extra surf.

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *