Statyer i Borås

Statyer i Borås, ett litet urval

 

Borås har sedan några år tillbaka blivit en riktig skulpturstad. I Borås finns det massor av skulpturer och statyer och det tillkommer hela tiden en massa nya. Överallt hittar man en massa offentlig konst som utsmyckar staden.

Statyer i Borås

Borås har genom åren varit känd för många saker, exempelvis för sin tekoindustrin, postorder, Elfsborg, e-handel och mycket mycket mer. Nu under de senaste åren har Borås dessutom blivit känd för att vara lite av en huvudstad för statyer. Det har länge funnits många statyer i stan men under de senaste åren så har det tillkommit många nya. 2008 hölls den första skulpturbiennal i stan och det har varit flera sådana sedan dess. Till dessa  kom en massa nya statyer, vissa tillfälliga andra permanenta.

En del av mina favoriter

Jag tänkte visa några av mina favoriter. Många av dessa finns kvar här i stan, vissa kan vara bortplockade (har inte koll på alla).

Statyer i Borås - Walking To BoråsStatyer i Borås - Walking To BoråsStatyer i Borås - Walking To Borås

Först av allt, Walkin To Borås eller Pinnochio som en kallas i folkmun. En nio meter hög bronsskultur gjord av Jime Dine och som invigdes 2008 med en mindre folkfest i stan. Statyn var omdiskuterad innan den kom på plats men nu är det tyst om den, tror de flesta i stan har accepterat den och gillar den numera där den står vid ena ändan av Allégatan, nedanför Annelundsparken.

Catafalque

Personligen gillar jag den mycket. Tycker det är en snygg och häftig skulptur som verkligen pryder sin plats här i stan.

Statyer i Borås - Catafalque

I andra ändan av Allégatan finns Högskolan och utanför biblioteksbyggnaden finns statyn Catafalque, eller som den kallas, Den vilande studenten. Statyn är gjord av engelsmannen Sean Henry. Statyn är även den gjord av brons och föreställer faktiskt konstnären själv.

Statyer i Borås - Bodhi

I Viskans vatten vid Knalletorget intill Röda Kvar hittar man Bodhi av Fredrik Wretman. Även detta är ett självporträtt och är inspirerat av buddhaskulpturer.

Statyer i Stadsparken

Statyer i Borås - Mate Hunting

I Stadsparken, precis vid bron från Hallbergs plats, hittar man Mate Hunting av Marianne Lindberg De Geer. En grön kanin som är tre meter hög. Statyn är inspirerad av Alice I Underlandet.

 

Statyer i Borås - DogonStatyer i Borås - Upside Down

Dogon, de stående granitblocken, och Upside Down (de liggande) finns i Stadsparken mitt emot Grand Hotell och är båda gjorde av Clas Hake. Gillat dessa också, speciellt Upside Down som kan vara väldigt fina när solljuset reflektera i de båda stenarna.

Ute

Statyer i Borås - Ute

Sist, och kanske också minst, har vi Ute, en staty av Charlotte Gyllenhammar och som står vid Södra Torget, längst ner på  Åsbogatan. Ute är ett litet barn, inte alls hög, som står där insvept i sina regnkläder med all busstrafik (Södra Torget är en knutpunkt för all busstrafik i Borås) bakom ryggen. Ute är en sådan där staty som får en att tänka efter lite, står Ute där och väntar på någon och i så fall vem? Står hon/han och tittar på något, kanske i Viskan som rinner precis framför statyn eller i Stadsparken som ligger på andra sidan Viskan.

Numera finns det en stor ny lekplats  Stadsparken och det ser ut som om Ute står och tittar bort mot lekplatsen, står hon/han där och längtat förväntansfullt till lekplatsen, drömmer hon/han om att få gå över bron och sedan över gräsmattan, bort till den stora lekplatsen. Ute är verkligen en staty som får en att tänka efter när man står och tittar på den.

Alla bilder är tagna av mig själv.

Lämna en kommentar