Svartvitt

Svartvitt är något jag gillar väldigt mycket

Är det något jag verkligen gillar så är det fotografier som är i svartvitt. Egentligen så är det faktiskt så att jag skulle vilja att alla mina fotografier enbart var sådana. Det har bara inte blivit av att jag har fixat till detta ännu.

Fånga verkligheten i svartvitt

Egentligen så vet jag inte varför jag gillar svartvitt och varför jag vill ha mina bilder sådana. Att bilderna blir betydligt vackrare är en självklarhet. Men det finns betydligt mer än detta bakom det.

Bilder som är i svartvitt blir renare på något sätt. Detaljer kommer fram mer jämfört med bilder i färg. På något smått oförklarligt sätt så blir det mer att titta på jämfört med en bild i färg.

Enkelheten i en bild

Egentligen så tycker jag att ett perfekt fotografi skall vara enkelt och rent i sig. Det skall inte innehålla för många detaljer.

Ett exempel på en enligt mig bra bild kan vara ett helt tomt rum förutom till exempel en stol i mitten. Låt sedan lite ljus komma in från ett fönster och lysa upp stolen. En enkel och ren bild som gör sig helt perfekt i svartvitt.

Jag är själv väldigt dålig på att ta sådana här bilder själv. En bild av mig innehåller allt för ofta för mycket delar och för mycket att titta på. Detta gör att det som skall bli i fokus i bilden, själva motivet, kommer bort i bilden.

Önskemål i fotograferandet

Jag skulle verkligen vilja ta mer enkla bilder, bilder utan en massa detaljer. Jag skulle dessutom vilja ta dessa i svartvitt. Varför jag inte gör det redan nu vet jag inte, det blir bara inte av. Det är troligen så att det är en träningssak, man måste öva upp sig i att hitta rätt motiv.

Innan jag lär mig att fotografera enkelt så borde jag åtminstone börja göra mina bilder i svartvitt i större utsträckning. Det är ju trots allt så mycket vackrare än i färg.

Alla bilder i inlägget är fotograferade av mig själv.

Lämna en kommentar