Nytt torg, västerbro

Nytt torg i Borås – Västerbro

Detta inlägg om ett nytt torg i Borås publicerades första gången den 24 maj 2014. Nu är det lite omgjort och uppdaterat och publiceras ännu en gång.

Västerbro – Ett nytt torg

Många gång i denna blogg så har jag skrivit om min favoritstad, tillika min hemstad – Borås. Nu är jag inte född här men jag har bott i denna stad i större delen av mitt liv (ca 44 år av mina 49 år) så jag känner mig som en äkta Boråsare, i alla fall som en Boråsare.

Jag har i denna blogg skrivit om att det händer här i stan numera, både på gott och ont. Idag besökte jag ett nytt torg som invigdes för ett tag sedan. Har åkt förbi torget många gånger till och från jobbet. Men idag som sagt, besökte jag torget för första gången.

Bakgrunden är att på platsen var det förr en enkelriktad väg, rätt så trafikerad. En bit ner på vägen så började det som i folkmun kallas för gågatan men som egentligen heter Stora Brogatan. Där ligger ett litet torg som heter Knalletorget som förr var en tråkig ödslig plats men som rustades upp med bland annat trappor ner till Viskan som man kan sitta på och exempelvis se den vackra statyn Bodhi som står i vattnet.

Men över bron Västerbro och upp mot Sven Erikssonsgatan så var det som sagt en bilväg och platsen såg tråkig ut. Men för ett par år sedan så stängdes vägen av för biltrafik och blev en gågatan. Nu i vår så har de gjorde om allt, tagit bort allt som påminde om den gamla vägen och gjort det till en förlängning av gågatan och längst upp ett fint torg med fontän, planteringar och bänkar man kan sitta på.

Ett enligt mig bra sätt på hur man kan ta bort bilarna från centrala stan och i stället göra en mötesplats för folk i form av ett torg. Jag har tidigare tagit upp hur jag skulle vilja se att man tog bort bussarna från Södra Torget och i stället göra ett torg där (som det var en gång i tiden) precis som man har gjort här.

På bilden ovan syns lite av torget, mest fontänen med den gamla klassiska biografen Röda Kvarn, som numera är bio, konsertlokal, teater med mera. Till höger och vänster på bilden finns restauranger med uteserveringar mot torget. En bit ner i bakgrunden ser man Knalletorget med trapporna ner mot Viskan och den populära uterestaurangen som finns på torget sommartid.

Detta nya torg är enligt mig ännu ett fint och trevligt bevis på alla de nya förändringar som sker i stan.

I Borås är det gott att leva.

Fotot är fotograferat av mig själv.

Lämna en kommentar