Stora torget, ett av torgen i Borås

Torgen i Borås, vad skall hända med dom?

Igår så skrev jag ett inlägg om hur jag vill att Borås skall utvecklas i framtiden. Idag så tänkte jag fortsätta inom samma tema men skriva några rader om hur jag vill att torgen i Borås skall användas framöver. Inte vilka torg som helst utan tre av de stora inne i centrum, nämligen Stora Torget, Södra Torget och Hötorget.

Torgen i Borås

Nu finns det flera torg inne i centrum än just de tre som jag ämnar att skriva om. Vi har till exempel Krokhallstorget, som är en stor parkeringsplats idag (vilket borde gå att utnyttja bättre). Vi har också Knalletorget som ligger fint intill Viskan mitt emot Röda Kvar med trappa ner mot vattnet och statyn Bodhi. Ett mycket fint torg som sommartid används till en uteservering.

Men nu alltså lite om tre av torgen i Borås.

Stora Torget

Stora Torget kanske är det mest kända av torgen i Borås där det ligger mitt i Borås. Egentligen ett rätt så tråkigt torg i grunden men det är ett torg som fyller sin funktion mer än väl. På ena sidan av torget, utmed Torggatan, ligger ett antal fastigheter, tre gråa betongklossar, som många påstår är fruktansvärt fula. Jag tycker att de är helt okey, de ger torget en modern prägel. Fast de skulle nog må bra av lite annorlunda färg än det gråa som är idag. Så varför inte måla dessa hus i någon eller några snygga färger.

Annars så gillar jag att Stora Torget är ett bilfritt torg idag. Detta sedan det att man stängde av Torggatan för några år sedan. En gång i tiden så var det även biltrafik utmed Stora Brogatan. Jag har sett foton där det har varit en bilparkering nedanför Rådhuset. Idag är det svårt att tänka sig bilar på torget.

På ena kortsidan av torget finns Rådhuset och på andra sidan Handelsbankens gamla kontor. Denna byggnad hade jag hoppats skulle bli någon form av saluhall. Gärna även med någon restaurang och café. Men tyvärr så blev det inte så, istället skall en annan firma in i huset nu. Trist, huset skulle vara perfekt som saluhall och läget är helt perfekt för det.

Södra Torget

Södra Torget, eller busstorget som många säger, är kanske det näst mest kända av alla torgen i Borås. Det är, som smeknamnet påpekar, en knutpunk för många av bussarna i Borås. Jag vill ha bort bussarna från detta torg och i stället ha hållplatserna utmed Allégatan. I stället så vill jag att Södra Torget skall användas som just ett torg. Låt det bli en förlängning av Sandvalls Plats som ligger intill och Stadsparken som ligger på andra sidan Viskan.

Nu blev det inte en saluhall på Stora Torget, då tycker jag att man kan bygga en här i stället. Tanken på ett antal  hus med bostäder lockar också en hel del. Torget är kanske i grunden ett av de vackraste av torgen i Borås. Det har många gamla fina hus runt torget och Stadsparken på ena sidan. Jag tycker verkligen att det är dags att detta torg blir till för människorna i Borås, inte bussarna.

Hötorget

Hötorget är det minsta av torgen i Borås som jag skall ta upp. Egentligen så har jag inte så mycket att säga om detta torg. Det jag vill ha ut av det nu har blivit verklighet. Detta har jag under många år velat ha som ett restaurangtorg och så har det nu blivit också. Ett stort antal restauranger har öppnat vid torget vilket är kul. Nu får man bara hoppas på att dessa matställen kommer att få leva kvar.

En liten detalj som är kul att tänka på är att Borås första snabbköp låg på Hötorget.

Det var lite funderingar om tre av torgen i Borås. Finns säkert en massa till att ta upp om deras framtid.

Fotot är taget av mig själv. Det föreställer en del av Stora Torget med Sjuhäradsbrunnen i mitten och en liten bit av Rådhuset till vänster.

 

Lämna en kommentar