Trottoarer

Trottoarer som kan hålla oss uppkopplade runt om i staden

Jag läste för en tid sedan en artikelidg.se om den engelska staden Chesham. En stad  som har blivit en försöksstad för trådlöst uppkoppling till Internet via trottoarer. Det är inte trottoarerna i sig som är accesspunkterna utan det sitter accesspunkter gömda under brunnslocken utmed stadens trottoarer. Det finns även punkter i gatlampor och i exempelvis parkbänkar utmed de trottoarer som finns i staden.

Uppkopplingen kommer ifrån Virgin Media och har en hastighet neråt som ligger på 166 Mbps, vilket får anses vara hyfsat okey. Som jag har förstått det hela så är nätet tillgängligt för de som är kunder hos Virgin Media.

Trottoarer i Sverige

Jag tycker detta var en otroligt bra och smart lösning och min fantasi började dra iväg lite. Skulle man kunna genomföra samma sak här i Sverige? Skulle exempelvis alla trottoarer i Borås där jag bor kunna få uppkoppling.

Varför inte, det finns ju brunnslock runt om i staden. Så varför inte sätta en accesspunkt under dessa lock och erbjuda alla tillgång till nätet. Men varför stanna vid just uppkoppling via trottoarer. Man skulle mycket väl kunna placera ut accesspunkter på exempelvis husfasader runt om i centrala Borås. Kanske även i Knalleland där det rör sig mycket folk. Så med andra ord, om man rör sig inom dessa områden så skall man alltid ha tillgång till en uppkoppling mot Internet via sina telefoner, surfplattor eller bärbara datorer.

Som jag ser det så tycker jag detta mycket väl skulle kunna vara en gratistjänst som tillhandahålls av cityföreningen  och Knallelandsgruppen (två sammanslutning av bland annat affärer i city och Knalleland). Allt som en service ut de som befinner sig inom dessa båda områden. Jag förmodar att det finns liknande organisationer och intresseföreningar i olika städer runt om i vårat land. I annat fall så är det mycket väl en service som de olika kommunerna i Sverige mycket väl skulle kunna erbjuda.

Så, jag ser fram emot att få höra talas om den stad i Sverige som blir först ut med att erbjuda Internet via trottoarer, eller skall man kalla det för smarta trottoarer”.

Bilden kommer ifrån Pixabay och är fotograferad av PixelAnarchy.

Lämna en kommentar