Uppdatera Wordpress

Uppdatera WordPress, varför skall man göra det

Läste idag ett blogginlägg på den utmärkta bloggen WPBeginner om varför man egentligen skall uppdatera WordPress varje gång det kommer en ny version, vilket det gör relativt ofta. Jag kan hålla med om mycket av det som tas upp i inlägg, nästan allt faktiskt.

Vilka är då dessa anledningar som tas upp om man varför man skall uppdatera WordPress? Jo, dessa punkter tas bland annat upp i inlägget.

Säkerhet

Detta är den absolut största anledningen till att man skall uppdatera WordPress. WordPress i är, tyvärr, en väldigt sårbar applikation. Det går att få lite hjälp på traven med diverse appar som skyddar en men det räcker inte långt alla gånger. WordPress uppdateras ofta med nya versioner där diverse säkerhetshål och fel har rättats till. Vill man vara säker, i alla fall så säker som man kan bli, så bör man uppdatera sin WordPress så fort det kommer en säkerhetsuppdatering. Detta är den absolut största och viktigaste anledningen till att uppdatera.

Nya häftiga funktioner

När det är dags att föra en stor uppdatering av WordPress, som till exempel den uppdateringen till WordPress 4.3 som kommer inom kort, så kommer det lite nya funktioner. Självklart tycker jag det är viktigt att uppdatera WordPress varje gång det kommer en ny version, mest med tanke på att man troligen har fixat lite buggar och, som sagt, säkerhetshål har täppts till. Men att uppdatera enbart med tanke på nya funktioner tycker jag inte är en bra anledning. Sanningen är ju den att under de senaste släppen av WordPress så har det var glest med nya häftiga funktioner. I alla fall så har det inte kommit så mycket nytt som är spännande de senaste åren, inte enligt mig i alla fall.

Hastighet

Kan man få upp en högre hastighet genom att uppdatera WordPress så är det självklart bra. Visst kan en ny version speeda upp en installation en aning. Men jag tror att de största bromsklossarna är en dåligt optimerade databas samt att man gör på tok för många plugins, bland annat. Så vill man ha lite mera fart så testa först och främst att fixa till databasen och avinstallera onödiga plugins.

Buggfixar

Buggfixar är ju som sagt en vettig anledning till att uppdatera WordPress. Detta och säkerhetsuppdateringar är som sagt de mest vettiga orsakerna till att hålla sin installation uppdaterad.

Vad skall man tänka på när man skall uppdatera WordPress?

Det viktigaste när man skall köra en uppdatering är självklart att ta en backup. Nu skall man inte bara ta backup när det är dags att uppdatera utan det skall man göra alltid och man skall göra det regelbundet, inte bara då och då när man känner för det.

Men se till att ha en så nya backup som möjligt på lager när det är till att uppdatera. Det är inte ofta det går fel men risken finns tyvärr och då är det inte så kul att stå där med en i värsta fall trasig databas.

Sen så är det så, skall man kanske tillägga så här i slutet. Det är att man numera sen en tid tillbaka, inte behöver tänka på att uppdatera. Detta sköter WordPress numera automatiskt om, vilket självklart är bra för då har man alltid den senaste versionen i drift.

Sen, slutligen, så måste man komma ihåg att det är väldigt viktigt att uppdatera till senaste version. Detta gäller inte bara Wordpress i sig. Nya versioner av teman och av plugins kommer med jämna mellan rum. Det är viktigt, mest av orsaken säkerhet, att även alltid uppdatera dessa så fort som möjligt.

Fotokredit: Urban Explorer Hamburg via Visualhunt.com / CC BY

Lämna en kommentar