Viared

Viared – Gjord en fin cykelutflykt dit

Detta inlägg om Viared publicerades första gången den 110526 .

Viared den försvunna byn

Idag gjorde vi en liten utflykt på cykel. Meningen med turen var egentligen att hitta en tunnel som kunde ta oss under riksväg 40 för kunna komma till industriområdet Viared som ligger utmed riksvägen väster om Borås.

Viared är som sagt idag ett industriområde men tidigare så låg det här en by med samma namn. 1972 så togs det ett beslut att den här byn skulle tas bort och att det i stället skulle bli ett industriområde här. 1974 så tvångsförflyttades cirka 500 människor bort i från by, 87 boningshus och en massa andra byggnader brändes ner.

Det finns dock en del hus kvar av den gamla bebyggelsen och det finns dessutom spår av lite landsbygd kvar. Ett spår av detta var den lilla grusväg på ett par hundra meter som vi cyklade på. Den och ängen jämte låg inklämd mellan industriområdet och riksväg 40.

Numera så huserar många av de stora kända Boråsföretagen inom området, det mest kända kanske är Ellos som har sitt kontor och sitt lager här men det finns många andra förutom dom.

Viared är också ett område som växer sig allt större, det kommer att bli näst intill dubbelt så stort de närmsta åren vilket innebär att fler företag kommer att flytta till området och en mängd nya arbetstillfällen kommer att komma.

Det är företags kontor, tillverkning och lager som dominerar området men det finns annat också.Det finns också ett antal restauranger, en bank, bensinstation och till och med ett gym. Ett hotell kommer eventuellt att byggas också i framtiden.

Inte nog med det, i Viared så finns också Borås flygplats, inte en allt för stor flygplats men den används flitigt.

I närheten av Viared, på andra sidan motorvägen så ligger en gammal kraftstation som vi passerade på väg till Viared. Huset, som förövrigt är väldigt vackert, byggdes 1915.

 

 

0 tankar på “Viared – Gjord en fin cykelutflykt dit

  1. Hela Sverige drabbades av märklig estetik och science fiction-aktig framåtanda på 70-talet. Förfulning. Kanske dags att riva nu cirka 40 år senare och göra vackert igen?

Lämna en kommentar