Vikingar

Vikingar är väldigt intressanta att veta mer om

Är det någon tidsperiod i historien som intresserar mig mer än andra så är det vikingatiden. Det är inte så att jag ägnar mig åt att studera vikingarna men de intresserar mig en del faktiskt. Jag ser gärna på dokumentärer om vikingar och denna tidsperiod om jag kommer över något sevärt.

Vikingar är intressanta

Jag tittar dels på dokumentärer om vikingar som sagt. Dessutom så ser jag gärna på olika TV-serier om tidperioden, exempelvis Vikings och Last Kingdom.

Nu skall man skilja TV-seriernas vikingar i från de som en gång levde om man skall vara noga. Det som visas i exempelvis Vikings och Last Kingdom är en glorifiering av vikingarna. Kanske med en gnutta historisk sanning men med mest påhittade historier. Dessa TV-serier är intressanta och roliga att titta på.

Men mer intressant är det att titta på dokumentärer om ”riktiga vikingar”, med andra ord historiskt korrekta dokumentärer. Det går med jämna mellanrum sådana på TV och dessa ser jag med en stor förtjusning.

Jag såg för ett (bra) tag sedan en serie på SVTPlay som heter Sanningen om vikingarna och den var riktigt bra. Bara på dessa två program i serien så har jag lärt mig massor av nya saker om vikingarna.

Ny kunskap

Lite av det jag har lärt mig idag är att vikingarna åkte till den amerikanska kontinenten långt tidigare än vad man har trott innan. Flera hundra år före det att Columbus ”upptäckte” Amerika. Vikingarna åkte dessutom långt mer västerut på kontinenten än vad man trodde.

Sedan så parade vikingarna troligt sig med de amerikanska urinvånarna. Man har funnit DNA från skelett på Island som troligen kommer ifrån personer som har koppling till amerikanska kontinenten.

Har också fått reda på att vikingatiden började långt tidigare än vad man har trott tidigare.

Har också lärt mig att staden Trelleborg troligen har fått sitt namn i från den vikingaborg som låg där staden nu ligger. Den typ av borgar som byggdes av vikingar kallades nämligen för Trelleborgar.

Få information om vikingar

Som det är nu så ser jag bara på dokumentärer om vikingar för att få information om denna tidsperiod. Skulle vara kul att läsa lite böcker också, det har inte blivit av ännu bara.

Sen vore det kul att besöka Historia Museet i Stockholm som lär har en fin utställning om tidsperioden. Trots väldigt många besök i huvudstaden så har jag av någon anledning inte besökt detta museum. Nu lär det aldrig bli av tyvärr.

Fotokredit: hans s via Visual hunt / CC BY-ND

2 tankar på “Vikingar är väldigt intressanta att veta mer om

    • Nu när du nämner det så är det något som låter lite bekant. Har nog läst om det eller hört något om det innan men totalt glömt bort det.

      Bra att du påminde mig 🙂

      Tack!

Lämna en kommentar