Jag älskar Borås, gillar verkligen den här staden. Även om jag tycker att det är den bästa staden man kan bo så finns det saker jag skulle vilja ändra på, saker som man kan förbättra eller helt enkelt skapa. I detta inlägg så skriver jag om tio av mina visioner om framtida Borås.

10 visioner om Borås

Först av allt, mycket har hänt de senaste åren i stan. Ta bara som exempel bygget av Simonsland, alla skulpturer och väggmålningar, nya bostadshus, utbyggnaden av Viareds industriområde samt mycket mera. Borås är med andra ord en stad som är under ständig utveckling.

Jag har under åren haft en del visioner om vad jag vill se hända i Borås. Allt kommer inte att slå igenom har det visat sig. Ett exempel på det är till exempel kvarteret Viskaholm. Min vision för detta område var ett slags kulturhus med scen, museum, gallerier, restaurang med mera. Nu är det klart att det kommer att bli bostäder och kontor i området och det känns mindre bra tycker jag. Visst behövs det massor av nya bostäder i Borås men jag tycker att ett sådant fint kvarter kunde användas till något bättre.

Men som sagt, jag har lite visioner om staden som jag tänkte ta upp lite kort här.

Bilfritt

Borås har under åren genomfört ett antal lyckade satsningar på att göra centrum bilfritt. Under senare år har exempelvis stora delar av Österlånggatan stängts av likaså delar av Torggatan och Västerbrogatan. Ett äldre exempel är delar av Stora Brogatan.

Jag vill gå längre i min visioner om Borås. Först och främst så skulle jag vilja att Lilla Brogatan stängs av mellan Hallbergsplats och Allégatan samt att Västerlånggatan stängs av mellan Lilla Brogatan och Torggatan.

Sen har jag ännu en vision om en bilfri gata, vilket jag tar upp i nästa punkt.

Allégatan

Jag vill att Allégatan stängs av från Åsbogatan framtill slutet av gatan vid högskolan. Den skall stängas av för bilar och enbart vara öppen för bussar, varutransporter och färdtjänst. Jag vill sedan att bussarna flyttas ifrån Södra Torget till Allégatan. Södra Torget kan sedan göras om till just ett torg, som en förlängning av Sandwallsplats och Stadsparken.

Motorväg utanför stan

En av mina andra visioner är att Riksväg 40 dras i en ny sträckning utanför stan i stället för som nu rakt igenom staden. Det har under de senaste åren byggts ett antal bra trafikleder som går utanför Borås i stället för att låta trafiken gå igenom stan. Ett exempel på det är Riksväg 27.

Vad man skall göra med nuvarande motorväg vet jag inte. Ett alternativ är kanske att riva den och bebygga området med hus och parker.

Höghusen

Vi har fått en snyggt höghus i Borås, Nejlikan. Två till finns på planeringsstadiet, Vitsippan och Pallas. Jag hoppas verkligen att de blir byggda, det skulle ge ett riktigt lyft till stan. Med lite spännande hus så skulle Borås gå ifrån en småstadsidyll till en stad med storstadsattityd.

Fler spännande bostadskvarter

På tal om höghusen, det har byggts en massa nya bostadshus och bostadskvarter i Borås under de senaste åren. Ta bara exempelvis allt som är byggt utmed Druveforsvägen eller uppe vid Hestra Parkstad och Hallatorp. Fler hus och områden är under produktion och fler är planerade. Jag vill se att alla de planer på nya bostadshus som finns blir av. Det är underbart att stan växer.

Götalandsbanan

Götelandsbanans eventuella byggande eller inte diskuteras. Jag hoppas den blir av, till en början mellan Borås och Göteborg via Landvetter flygplats och sen i nästa steg vidare mot Stockholm. Jag tror detta skulle innebära ett stort lyft för Borås, speciellt att ha direktförbindelse med Stockholm. Sen att det dagligen pendlar tusentals personer mellan Borås och Göteborg i ena eller andra riktningen gör att en höghastighetsjärnväg mellan dessa städer skulle bli ett stort lyft.

Stationsområde vid Bockasjö

Blir den nya järnvägen av så behövs en ny station i Borås. Ett alternativ är en underjordisk station under Borås, vilket i och för sig vore en häftig idé. Ett annat förslag är att lägga stationen vid Bockasjö, strax utanför centrum. Detta tror jag mer på, läggs den där så har jag en vision om ett nytt kvarter runt om den blivande stationen med kontorslokaler, affärer, restauranger och eventuellt bostäder.

Kongresshuset

Det finns planer på att bygga om Folkets Hus till ett kongresscenter, ett förslag som har mötts av motstånd ifrån en del. Jag hoppas att det verkligen bli av, det skulle ge ett lyft åt staden. Att det sedan ligger i anknytning till Simonsland och Högskolan ger en lockade tanke på vad som skulle kunna ske i den delen av staden.

Ny idrottshall

Vi har en fin idrottshall i Borås, en idrottshall som är renoverad nyligen. Men jag skulle ändå vilja se ett bygge av en nya idrottshall. Min vision är en hall som är större än den nuvarande som skulle kunna används till diverse sportaktiviteter, kanske främst basket. Men i den skulle det också kunna vara andra saker, till exempel konserter, varför inte Melodifestivalen?

Hall of fame

Min sista vision är en slags Hall of Fame av något slag. Där kända boråsare på något sätt skulle hyllas. En vision jag har är att kända boråsare får någon form av minnessten i marken utmed Stora Brogatan och Torggatan vid Stora Torget, liknande det som de har i Hollywood.

Fotot är fotograferat av mig sommaren 2014.

Download PDF

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *