Viskaholm och Elektra

Viskaholm en anrik fastighet i Borås

Detta inlägg om Viskaholm publicerades första gången den 29 maj 2014. Efter lite ändringar så publiceras det nu igen.

Viskaholm

Alla som följer, eller åtminstone då och då läser denna blogg vet ju att Borås är staden i mitt hjärta. Är inte född här men har bott här större delen av mitt liv. Ni som har varit här och tittat i bloggen innan känner säkert också till att jag gillar vad man har gjort med de gamla industrilokalerna som låg i det kvarter som kallades för Simonsland. Av gamla fallfärdiga industrier så skapade man en samlingsplats för studenter, företagare och många fler. I Simonsland, eller Textile Fashion Center som det egentligen heter, finns Textilhögskolan, en massa andra utbildningar, Textilmuseet, en massa företagskontor, café, restaurang och mycket mer. Trots att jag inte är det minsta intresserad av textil och textilindustrin så tycker jag det är ett enormt häftigt ställe och man har omvandlat de gamla fabrikerna till något väldigt bra.

Nu är det i ärlighetens namn inte första gången något sådant här sker i Borås. Vi har haft många gamla industrier här som numera är borta. En del är rivna men många används idag till annat. Ett, av många exempel, är de gamla industrilokalerna som ligger på varsin sida av riksväg 40, nästan mitt i stan. Här finns idag en massa företag, många inom IT-området (t.ex. Pulsen), här finns också ett konferenscenter och restaurang. Ännu ett exempel på att det går att ta tillvara på gamla lokaler och göra något nytt av dom.

Idag så kom jag att tänka på ännu ett område som jag tycker att man skall använda till något vettigt, området heter Viskaholm och ligger bokstavligen mitt inne i stan. Idag så finns det en viss verksamhet här men området borde användas till något bättre tycker jag.

Det har i många år varit prat om att Viskaholm skall byggas om till ett stort köpcentrum samt bostäder. Tanken är god, men frågan är om det skulle gå att bygga fler affärer i stan. Tror inte att det finns någon efterfrågan för sådana.

Hittade idag en detaljplan som kommunen har gjort där det  för en del år sedan och som tar upp vad kommunen vill skall ske med Viskaholm och området runtomkring. Mycket är bra, riktigt bra faktiskt. Men som sagt, behöver Borås fler affärer? Frågan kanske är extra viktig med tanke på alla tomma affärslokaler som finns redan i centrala Borås och även ute i Knalleland.

Nä, jag skulle vilja se något annat av Viskaholm. Borås är på gång att bli en stad med inte bara textil som kännemärke utan numera kanske framför allt så är Borås en stad med kultur. Vi är ju lite av en statyhuvudstad redan och mycket annat är på gång inom kulturen. Så varför inte göra det samma med Viskaholm som man har gjort med Simonsland, fast denna gång så kan allt inrikta sig på kultur i stället för textilier.

Jag tycker att Viskaholm kunde bli ett område där det kan finnas ett eller flera museum, gallerier och varför inte en större scen för teater eller konserter. Samt en eller flera restauranger och caféer. Blir det några affärer så skadar det säkert inte.

Nu har det redan funnit kultur i området. För några år sedan så huserade stadsbiblioteket och stadsteatern i Viskaholm under drygt ett år då kulturhuset renoverades. Så visst, det har fungerat att ha Viskaholm som ett kulturkvarter i Borås.

Den stora bilden längst upp visar delat av Viskaholm till vänster. Längst fram, nedanför Caroli kyrka, ligger Elektra, Borås utan tvekan häftigaste bostadshus.

Tillägg 2015-11-20: Sen en tid tillbaka så är det bestämt att Viskaholm skall, tyvärr, göras om till bostäder- Riksbyggen har köpt hela kvarteret och dom tillsammans det kommunala bostadsföretaget AB Bostäder skall bygga bostads- och hyresrätter i kvarteret. Visst, det behövs massor med nya lägenheter i Borås men detta känns ändå lite trist.

Lämna en kommentar