Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Affärer i Borås

Fler affärer jag minns ifrån Borås

2020-01-18
Blandat

Österlånggatan Borås

För ett par dagar sedan så skrev jag ett inlägg om affärer som har funnits här i Borås men som nu är borta, eller har flyttat till ett annat ställe. När jag var klar och hade publicerat inlägget så kom jag på flera gamla butiker (och även annat) som är borta numera. Så det blir ytterligare ett inlägg om fler affärer som jag minns.

En liten rättelse inledningsvis

Innan jag börjar med det jag hade tänkt ta upp idag så skall jag göra en rättelse som gäller mitt förra inlägg. Jag skrev om Strömqvist Järnaffär som låg vid Södra Torget. Bland annat så skrev jag att Pressbyrån ligger i den lokalen nu, tillsammans med en frisersalong.

Detta stämmer inte riktigt kom jag på sedan. I lokalen som Pressbyrån har låg det tidigare en kiosk som jag nu inte minns namnet på. Det kan hända att delar av Pressbyrån ligger i järnhandelns lokaler, minns inte exakt hur det såg ut förr. Så järnhandeln låg i den lokal där hårsalongen nu ligger i, plus att när Strömqvist stängdes så öppnade man upp Bäckegränd mellan Österlånggatan och Sandwalls Plats. Den lilla gränden hade tidigare tagits bort för att ingå i järnhandels lokaler.

Fler affärer som har funnits i stan

Men nu över till dagens inlägg med fler affärer som jag minns. Så här inledningsvis så tror jag faktiskt att det enbart kommer att handla om saker som har legat på Stora Brogatan, från Knalletorget fram till Stora Torget. Jag får se om det blir något mer som dyker upp i minnet under tiden som jag skriver detta.

På Knalletorget låg för länge sedan en kiosk och ett gatukök. När man skulle renovera torget till vad det är idag så byggdes ett helt nytt hus på andra sidan Viskan som innehöll både kiosk och gatukök, gatuköket hade dessutom sittplatser innan. Där kunde man gå och äta en otroligt stor, god och billig frukost minns jag, gjorde det då och då.

Jämte det gamla gatuköket vid Knalletorget låg det en Sportbutik innan. Jag har ett svagt minne av att det var en Intersport-butik (som nu bland annat finns på Stora Torget) men jag kan minnas fel.

Mitt emot, där nu restaurangen Thai Silk ligger så låg det vill jag minnas en affär som sålde fröer med mera. Det låg också en liten Radio- & TV-butik som jag tror hette Luxor. Jag praktiserade i alla fall i den affären en vecka i nian.

Huset där dessa affärer låg i var tidigare ett hus som var i rätt så dåligt skick minns jag. Jag kommer inte riktigt ihåg om det renoverades till vad det är idag eller om det revs och det som nu finns där byggdes.

Det låg fler affärer i dessa trakter men jag kommer inte ihåg alla nu. Vet att det fanns en stor godisaffärer där ett tag och även en biljardhall. Nu är dessa kvarter, mellan Knalletorget och Hallbergsgatan ett kvarter med en massa matställe. Här finns, förutom Thai Silk, Bishop Arms, Subway och baren Grevens. Plus att det finns ett gatuköksliknande ställe som heter Korvmojjen. Just i den lokalen så låg det ett tag, fram till för något år sedan tror jag, en väldigt liten restaurang som hette Freddan och Lisa och som var en av de allra bästa i stan.

Fler affärer på gatan

När man har passerat Hallbergsgatan så kommer man inte på en bit av Stora Brogatan där det har hänt mycket. Det ligger till exempel en MAC-butik där och i den lokalen låg det under många år en skoaffär. Där Apoteket nu ligger fanns en klassisk skivaffär en gång i tiden. Skivaffären hörde till en affär som låg några meter upp på gatan och som sålde musikinstrument. Minns inte exakt var den låg, men det kan vara där det nu ligger en affär som säljer väskor med mera. Det är lite ombyggt numera så det ser inte riktigt likadant ut som det gjorde på till exempel 80- och 90-talet.

Det låg också en biograf här, en trappa upp, som hette Scandia tror jag. Den hade i alla fall två salonger minns jag. När den slogs igen så blev det två cafélokaler. Nere på gatuplan fanns ett som hette Tempo och som var ett ställe där man gick in för en snabbfika eller för att ta med sig kaffet på språng. En trappa upp fanns en större lokaler som hette Paus och som hade sköna soffor och där var tanken att man skulle sitta länge och fika. I de gamla biosalongerna blev det sedan också en nattklubb som jag inte minns namnet på just nu.

I samma hus så fanns det också ett gammalt antikvariat som var helt underbart. Här fanns massor av hyllor i trånga gånger som var fullsmockade med böcker. Det var rena himmelriket att gå och titta där minns jag.

Ännu mera affärer

Mitt emot där så hade Telia en stor butik, jag tror att det var där som Dressmann tidigare låg i men det kan också vara i den lokalen som Kicks nu ligger i. Det fanns också en liten fotoaffärer där i trakterna samt en bank.

I den lokalen som Hemtex nu ligger i vet jag att Systembolaget låg ett tag, i alla fall tillfälligt. Det var nog medans de byggde om den butiken som ligger på Allégatan. Jag vet att det i denna lokal tidigare också fanns ett utrymme i källaren och att det fanns en trappa mitt inne affären. Jag har svaga minnen om att det fanns någon form av varuhus där då. Det kan ha varit Domus som låg där innan de flyttade till Pallashuset, där nu bland annat Åhléns ligger. Men jag minns inte riktigt tyvärr.

En liten parantes

En liten parantes, i lokalen ovanför Hemtex jobbar jag i numera. Just i den lokalen har det exempelvis legat ett försäkringsbolag ett tag, Men dessutom så hade Radio Sjuhärad sina lokaler i ”våra lokaler” när de startade upp i Borås på 70-talet. Bland annat så jobbade på den tiden Lasse Brandeby och Janne Josefsson på kanalen och de hade ett program som hette i Elfte Timmen. Som ett inslag i detta program skapades karaktären Kurt Ohlsson. Med andra ord så jobbar jag i den lokal som Kurtan föddes i.

Några till butiker till

McDonalds har en restaurang på gatan, det var den första som dom öppnade här i staden. Jag vill minnas att det faktiskt till och med då när den öppnade var den största McDonalds-restaurangen i Sverige. Numera är deras lokaler mer än halverade. I alla fall, där de nu ligger så låg en gång i tiden en Expert-butik. Där köpte jag min första dator, en VIC-20, när jag gick på gymnasiet.

Mitt emot McDonalds ligger idag Din Sko och ovanför ligger en Sushi-restaurang som heter Eest. Det fanns, som en liten parantes, en kock på denna restaurang som vann SM i att göra sushi för en del år sedan. I alla fall, det låg ett tag för länge sedan en klädaffär här i tvåplan. Minns att jag var där med en av mina kusiner en gång under slutet av 80-talet eller början av 90-taler och hon köpte ett par byxor eftersom det var så billigt där tyckte hon (hon är inte ifrån stan).

Där Eest nu ligger låg det ett tag två bra fik. Först så hette det, tror jag, 90-tio (eller något åt det hållet) och det var otroligt bra, var där ofta. Sedan tog en annan över och det döptes om till Mozart. Det var fortfarande trevligt men inte lika bra.

Avslutning

Det var lite fler affärer jag minns ifrån stan. Affärer som låg på en sträcka på ett par hundra meter. Kan säkert skriva flera inlägg om detta. Ju mer jag tänker på det ju mer minns jag.

Jag skall i alla fall försöka skriva, som jag skrev i förra inlägget, ett inlägg som handlar om alla stadens torg. Det kan vara kul att få ihop något om det framöver. Etiketter

Bilden har jag själv fotograferat för ett par år sedan och den föreställer Österlånggatan i Borås.