Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Social

Social, kan man vara det på flera än ett sätt

2017-10-09
Personligt

Social

Funderade lite idag på det där med att vara social och vad detta ord egentligen innefattar. Kan man vara social på mer än ett sätt? I så fall, vad är jag för typ av social människa?

Vad är social?

Vad innebär det att vara social? Enligt Wikipedia så är det detta det innebär:

person som är bra på att integrera sig och smälta in bland /människor/ i grupp, samt på att upprätthålla relationer

Egentligen så säger det inte så mycket, men ändå allt. Det ger ingen större förklaring enligt mig hur man är som person egentligen. Men för mig så är en social person en som är öppen, pratglad och har lätt för att knyta kontakter. i och för sig ungefär det som Wikipedias förklaring antydde.

Men måste man uppfylla allt detta? Jag tycker inte det. Personligen så anser jag mig vara en social person men jag är inte öppen och pratglad. Det kan stämma att jag på sätt och vis har lätt för att integrera och smälta in i grupper, men jag gör det väldigt diskret, nästan så att det inte märks. Dessutom så är jag, på sätt och vis, bra på att upprätthålla relationer. Jag är allt det som Wikipedia påstår utan att för den skull vara öppen och pratglad, så som man kanske först och främst tänker sig en person som är social är.

Grejen är den att jag kanske är mest social när jag inte träffar personer öga mot öga i det verkliga livet. Då, på riktigt, så är jag oftast tillsluten och tyst, håller mig gärna i bakgrunden och säger inte mycket. Men på nätet, jag jag låter mitt digitala jag träda fram så är jag väldigt social, ”pratar” med de flesta, tar kontakter och låter mer än gärna min röst göra sig hörd.

Annorlunda online

För det är vid datorn jag lever mest socialt. Det är när jag kan skriva i stället för att prata som jag är mest öppen och knyter kontakter. I det verkliga livet är jag kanske lite blyg medans när jag kan ta till det skrivna ordet så blir jag öppen och tar många nya kontakter och gör allt för att behålla både de och de gamla relationerna.

Så visst, man kan vara social på många olika sätt. Jag är det digital medans andra är det analogt på något sätt.

Fotokredit: VisualHunt.com