Ringman.se
Hem > Blogg > IT > Internet var bättre förr

Internet var bättre förr

2020-03-29
IT

Internet var bättre förr

Jag tillhör den generation som var med då Internet blev tillgängligt för allmänheten, alltså under 90-talet. På den tiden så var Internet vad det är idag. På många sätt så var det betydligt charmigare förr. Det finns mycket som jag saknar, kanske inte ifrån 90-talet, utan mer ifrån början av 2000-talet. En del av det jag saknar finns visserligen kvar, men inte alls på samma sätt som förr.

Internet förr om åren

Om man börjar då när allt drog igång för mig så måste det ha varit i början av 90-talet ungefär, i alla fall under det årtiondets första hälft. Jag hade inget Internet hemma i lägenheten då, det dröjde ytterligare ett par år innan jag fick det. Men jag gick på Högskolan, läste lite enstaka kurser, och skolan blev uppkopplad under 90-talet.

Det handlade inte om att surfa runt på en massa sidor med den webbläsare som var mer eller mindre standard då, Mosaic. Det fanns visserligen en del skolor, företag och myndigheter i USA som hade webbsidor, och det fanns några myndigheter och företag i Sverige som var tidiga med att skaffa en webbsida.

I stället så var det man mest sysslade med på den tiden att ladda ner diverse program, lagligt, ifrån filservrar såsom Sunet och Funet. Roligare än så hade man det inte på den tiden. Men det var ändå något stort, helt plötsligt så fick man tillgång till en massa spännande freeware- och shareware-program på ett, hyfsat, lätt och smidigt sätt.

Några år senare

Internet utvecklades snabbt och i början av 90-talet så fanns det en massa tjänster som jag använde mycket på den tiden och som jag kan sakna idag.

Ta bara alla de ”portaler”, som de kallades för, som fanns då. Jag tänker mest på Passagen, men även på Torget och på Spray. Alla dessa tre finns kvar idag, i alla fall deras domäner. Men de är inte alls så som de var förr om åren. Torget är idag ett företag som bland annat sysslar med SEO (dom äger numera min före detta arbetsgivare till exempel). Passagen ser ut att vara en sida för nätcasinon medan Spray har kvar lite av det som de hade förr i tiden, men inte på långa vägar i samma nivå som då.

Förr så var dessa tre sidor alltså så kallade portaler. Det var dit man gick för att hitta en massa kul att göra. Alla tre hade långa listor med tjänster som man kunde använda sig av. Jag vet inte hur det var med andra men då när jag var ute på nätet på denna tiden så var det till största del till dessa tre sidor man gick, mer behövdes sällan.

Kontakttjänster på Internet

Förutom att surfa till de tre portaler som jag nyss nämnde så var så kallade chattjänster något som jag använde mig av mycket. Först så var det ICQ, en tjänst som många använde förr om åren. Det var ursprungligen en riktigt bra och rolig tjänst, men blev allt sämre med åren. ICQ finns kvar än, men jag vet inte hur många det är som använder sig av den. Jag skulle verkligen vilja att den blev populär igen, för det var en kul tid då när många var aktiva där. Mitt så kallade ICQ-nummer minns jag fortfarande, 25721088. Får kanske ta och installera ICQ igen, gör det då och då.

Sen så kom Microsoft och tog över med deras MSN Messenger. Precis som ICQ så blev MSN en tjänst som nästan blev standard när det gäller att kommunicera med varandra. MSN Messenger var också riktigt kul att använda. Denna tjänst är vad jag förstår idag nedlagd, Microsoft satsade i stället på svensk-tillverkade Skype.

Internet numera

Förr så var Internet nästan något exklusivt. För att få tillgång till det så var man tvunget att köra igång sin dator (tog sin tid på den tiden) och sedan koppla upp sig med hjälp av ett modem. Numera så tar man Internet nästan för givet, slår man på datorn så är man, förhoppningsvis, online direkt. För att inte tala om att man ständigt är uppkopplad med hjälp av mobilen, var man än är. Det gör att Internet inte alls känns lika exklusivt nu som det gjorde en gång i tiden, tyvärr får man väl säga.

Fotot är ifrån Visual Hunt.