Ringman.se
Hem > Släktforskning > Släktforskar man har man frågor

Släktforskar man dyker det upp frågor

2017-10-09
Släktforskning

Släktforskar man dyker det upp frågor

Jag släktforskar som säkert en del av er som läser detta känner till, tror till och med att jag har bloggat om det förut. En av anledningarna till att man släktforskar är att man vill ha svar på en massa frågor. Den viktigaste och kanske största av alla frågor man ställer sig är att man vill veta vem man egentligen är och var ifrån man kommer. Nu menar jag inte rent geografiskt utan från vilken typ av människor man härstammar ifrån.

När man släktforskar kommer frågor

Självklart kan man inte få svar på alla de frågor man har när man börjar att släktforska. Dessutom så kommer det hela tiden nya frågor ju mer fakta man finner om sin släkt. Men får man under tiden man släktforskar svar på några frågor så är man troligtvis lyckligt lottad.

Sen så finns det självklart frågor man aldrig kommer att få något svar på. Det kan vara allt ifrån små saker som inte hände för allt för länge sedan till stora saker som hände för väldigt långt tillbaka.

Jag tänkte på en sådan sak idag. Någon gång för mycket länge sedan så måste någon som jag härstammar ifrån ha anlänt till Sverige. Tänk om man skulle kunna få veta hur man var släkt med den i ens släkthistoria som satte de första stegen på det som idag är Sverige. Det måste ju ha varit någon som man härstammar ifrån som gjorde detta. Tänk om man kunde få reda på var de satte sina första steg och varifrån de kom.

Nu går det självklart inte att gå svar på dessa frågor men det är en kittlande fantasi att fundera på. Likväl så vore det kul att få reda på hur ens släkt har levt genom hela historian här i landet. Hur levde de under stenålderstiden eller bronsåldern? Var de bönder eller vilda vikingar som åkte runt om i världen och plundrade exempelvis kloster och kyrkor under vikingatiden. Hur är ens släktrelation med den första i ens släktled som blev kristnat?

Frågor som är kittlande

Frågor som alltså kan kittla ens fantasi men som man aldrig kommer att få svar på. Det var ju först i mitten av 1600-talet som man man, åtminstone för ”vanligt folk” började göra anteckningar om vem man var och vem ens föräldrar var. Innan dess fanns det sällan någon dokumentation om enskilda individer. Så det blir svårt att hitta tillbaka längre än så när man släktforskar. Men som sagt, det är rätt spännande att tänka på det.

Nu finns det kanske lite kvar i en som härstammar från exempelvis då den första i ens släkt som trampande på ”svensk jord”. Det har gått väldigt många generationer sedan dess och mycket blod, DNA och gener har blandats i en salig mix. Men ändå, man har ju släkt i rakt nedstigande led som går ända tillbaka tills det ögonblicket och ännu längre tillbaka än så.

Svaren får man som sagt aldrig, det får man leva med. Men man kan ju fortsätta med att fantisera om det.

Fotot är ifrån Pixabay.