Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Sociala Medier

Sociala medier är egentligen inget för mig

2019-06-04
Personligt

Sociala medier

Många tror en sak om mig, att jag gillar sociala medier och att jag kan mycket om det. Sanningen ligger fjärran ifrån detta. I alla all så är jag inte så där vidare förtjust i det. Jag kanske kan lite om ämnet, i alla fall grunderna. Är ingen expert i ämnet dock, långt ifrån detta.

Sociala medier i mitt liv

Jag är relativt sparsmakad när det gäller de olika tjänsterna som finns i området som kallas för sociala medier.

Den tjänst som jag är mest förtjust i, ja egentligen den enda tjänsten jag gillar, är Twitter. Jag har använt mg av Twitter i mer än 10 år nu, jubileumsdagen var den 13 mars i år. Denna tjänst är fortfarande lika rolig att använda som den var när jag började 2009. Egentligen så har den bara blivit roligare med åren.

Mikrobloggar, som Twitter är, är något som passar mig. Att snabbt skriva ihop några rader om vad jag gör, tycker och tänker och sedan publicera detta för mina följare är helt perfekt tycker jag. Det är enkelt och man når ut till många. I skrivande stund så har jag strax under 900 följare. Jag drömmer om att nå 1000 men det ser ut att vara något som förblir en dröm. Jag har i samma skrivande stund publicerat cirka 32,400 inlägg, vilket grovt räkna blir 3200 om året. Detta är i sammanhanget inte så mycket, de finns ju de som skriver 25–50 inlägg om dagen. Så även om jag nu gillar Twitter så är jag ingen jättestor fanatiker av det.

Andra tjänster jag använder mig av

Jag har ett konto på Facebook där jag då och då publicerar inlägg. Men ärligt talat så är jag inte längre så förtjust i denna tjänst. Jag tyckte mer om den för ett antal år sedan. Nu är jag kvar mest för att jag är en av de som administrerar min arbetsplats sida på Facebook och då krävs det att jag har ett personligt konto också.

Jag har också ett konto på LinkedIn men det använder jag inte så mycket. Jag loggar in några gånger i veckan för att ”kolla läget” men jag publicerar aldrig något där.

Det är väl de tjänster inom sociala medier som jag använder mig av i dagsläget. Jag har ett konto på Instagram som inte används. Hade faktiskt två konton en gång i tiden men plockade bort ett. Lade ut foton på dessa båda konton men tröttnade på det och raderade alla foton. Instagram är inget för mig helt enkelt.

Fast precis som jag sköter min arbetsplats Facebook-konto så sköter jag också jobbets Instagram. Så jag är en Instagrammare, dock ej privat.

Sen så finns det en massa andra tjänster som jag inte har någon koll på och som jag aldrig har testat. Mest för att det helt enkelt inte intresserar mig. Skulle jag få bestämma själv så skulle den enda tjänsten som jag skulle bara aktiv på vara just Twitter.

Expert på sociala medier

Ibland så ser man människor som titulerar sig som ”sociala medier experter”. Jag vet inte hur de har fått denna titel, har de gått en universitetsutbildning eller liknande? Eller tycker de själva att de har en sådan kompetens att de med gott samvete kan skriva denna titel på sina visitkort och i sitt CV.

Jag är långt ifrån en expert i ämnet, verkligen inte. Vill inte hellre vara det, har inget intresse i att ha denna titel eller i själva ämnet i sig.

Fast en sak kanske jag skall erkänna – Jag har en utbildning i ämnet. Jag har läst en kurs på Luleå Tekniska Universitet för en del år sedan som heter Design med hjälp av Sociala Medier. Jag vet dock inte om det gör mig till en expert i ämnet.

En sak slår mig så här slutligen. Jag är inte direkt sociala i det verkliga livet om jag skall vara ärlig. Och som sagt så är jag inte heller sociala på nätet. Så sociala medier är därför inget för mig, kanske borde satsa mer på osociala medier.

Komplettering 201113

Detta är skrivet ungefär ett och ett halvt år efter att det ursprungliga inlägget skrev. Jag insåg att mycket har förändrats under denna tid, så mycket att jag behöver göra detta tillägg.

Till en början med så har jag slutat med Twitter, i alla fall tillfälligt. Mitt konto finns kvar men jag har inte uppdaterat det på flera månader nu.

LinkedIn använder jag numera ofta. Jag är inloggad flera gånger om dagen och jag gör å och då inlägg där. LinkedIn har blivit min favorit när det gäller sociala medier.

Jag använder sedan en tid tillbaka Instagram en hel del. Dock så lägger jag inte ut några bilder på det vanliga sättet, utan bara så kallade Stories. Jag använder dessutom också Snapchat flitigt numera, precis som Instagram Stories så ligger mina inlägg ute i ett dygn innan de försvinner. Detta är ett format som passar mig riktig bra.

Fotot är ifrån Visual Hunt.