Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Tåg eller buss

Tåg eller buss, för mig är valet enkelt om jag måste välja

2018-03-28
Personligt

Från ett tåg

I dagarna så har jag gjort en kortare resa. När jag reste bort så valde jag att göra resan med tåg. När jag sedan dagen efter åkte hem igen så tog jag bussen. Jag kunde på så sätt jämföra de olika sätten att transportera sig mellan orterna så som jag gjorde. För mig är valet enkelt, utan tvekan så väljer jag att åka med tåg om jag får möjlighet att välja.

Tåg eller buss?

Resan jag gjorde var mellan min hemstad Borås och grannorten Göteborg. Anledningen till resan var att jag skulle på en konferens som min arbetsgivare att anordnat.

Det är med andra ord ingen lång resa, det är cirka 6 mil mellan städerna. Det tar därför inte så lång tid att transportera sig mellan de båda städerna. Resan med tåget ner till Göteborg tog ungefär 65 minuter medans bussresan hem tog cirka 60 minuter. Men det var tillräckligt lång resväg för att jag skulle jämföra för- och nackdelarna med buss och tåg.

Jag föredrar helt klart att åka tåg framför buss om jag får välja. Resan tog visserligen längre tid, cirka 5 minuter, men ändå tycker jag att en tågresa är att föredra framför att ta bussen.

Anledningarna är många. För det första så tycker jag att tåget är mer bekvämt att åka än bussen. Visserligen, om jag nu skall jämföra tåget jag åkte med häromdagen och bussen dagen efter, så var bussen fräschare och hade ett mer bekvämt säte. Men jag föredrar ändå bekvämligheten med tåget, det är mer avkopplande tycker jag.

Varför jag tycker tåget är bättre

Troligen är det för att med tåget så har man ingen trafik runt omkring sig. Det är tåget och inget annat som transporterar sig på spåret. Men med bussen så åkte vi först igenom Göteborg som inte direkt är tom på trafik. Sedan åkte vi på Riksväg 40 och den är en av de mest trafikerade vägarna i Sverige. Även om man bara sitter där som passagerare så tycker jag det är smått stressande att ha all trafik runt omkring sig. Det går liksom inte att koppla av och njuta av resan, i alla fall kan inte jag det.

Sen, om man tar bussen, så ser man i stort sätt bara vägen man åker på och trafiken runt omkring. Visst ser man lite natur vid sidan av vägen, men den känns avlägsen på något sätt. Lite av en kuliss bara som skall försköna intrycket av motorvägen.

Åker man med tåg däremot så känns det mer som man åker mitt i naturen, i alla fall stundtals. Tågspåret slingrar sig utmed sjöar, åker genom täta skogar och genom vackra miljöer. Dessutom tar tåget resenären in i små fina samhällen som man bara passerar förbi utanför med bussen.

Väljer tåg framför buss om jag kan

Så får jag och har jag valmöjligheten, så väljer jag tåget framför bussen. Allra helst så skulle jag velat ta tåget hem också men det fanns inget som passade. För det är tyvärr så att antalet tåg inte är detsamma som förr. När jag var yngre så gick det tåg mellan Borås och Göteborg väldigt ofta. Det var minst ett tåg i timmen, ibland flera. Nu för tiden så går det bara ett fåtal om dagen. Dessutom så var antalet passagerare ombord på tåget rätt glest. Ett tag så var jag den enda passageraren, åtminstone i den vagnen jag satt i.

Detta är trist tycker jag. Tydligen är det så att de flesta föredrar bussen. Varför kan jag inte riktigt förstå. Tidsskillnaden är som sagt inte många minuter, de utgår och ankommer från ungefär samma ställen och det kostar lika mycket att åka med de båda.

Nu kommer det, förhoppningsvis, att byggas en ny tågsträckning mellan Borås och Göteborg. Tyvärr så kommer den väl inte ha samma fina rutt utan, precis som motorvägen, gå så rakt som möjligt mellan städerna. Med andra ord inte igenom små samhällen eller utmed fina sjöar. Men tåget kommer troligen att bli ett snabbtåg och det kommer innebära att man kommer att ta sig snabbare mellan städerna jämfört med bussen. Förhoppningsvis så kommer fler då att välja tåg framför att åka buss.

Ett val som jag tycker är självklart. Det är ju roligare, trevligare och mer bekvämare att transportera sig fram på ett spår framför på en väg. Dessutom så är det ett mera miljövänligare sätt att resa.

Fotot har jag själv tagit