Ringman.se
Hem > Hälsa > Min sjukdom

Min sjukdom och hur jag lever med den

2019-09-02
Hälsa

Min sjukdom

Jag har en sjukdom, vilken behöver vi inte gå in på just nu, som jag har levt med i många år nu. Det är snart 7 år sedan jag fick min diagnos, men jag har burit på sjukdomen en lång period innan. Troligen har den funnits i mig i många, många år innan diagnosen kom.

Min sjukdom och dess symptomer

Min sjukdom sätter sig på det centrala nervsystemet och det i sin tur gör att kroppen bryts sakta ner. I Sjukdomen visar sig på många olika sätt, en del blir djupt deprimerade, en del får synproblem, koncentrationssvårigheter och minnesförlust är andra problem man får och en del får talsvårigheter.

I mitt fall så är det främst att mina muskler, främst i benen, har blivit svagare. Det leder till att jag tappar kraften i benen väldigt snabbt och kan inte gå längre sträckor. Jag kan inte heller stå still i många minuter utan att bli väldigt trött i mina ben.

Ett annat problem som är påtagligt för min del är att min balans är rätt så urusel. Det har väl hänt att jag har trillat väldigt lätt några gånger, även om det inte har hänt så många gånger under dessa år.

Andra problem med min sjukdom

Det finns dock andra saker som har hänt med min kropp, något som jag tycker har blivit mer påtagligt de senaste åren. En sådan sak är att jag har blivit mer känslig för mycket ljud omkring mig, då är det ljud som jag själv inte har valt att lyssna på. För mycket rörelse runt omkring mig tycker jag också kan vara jobbigt ibland.

Med tanke på att jag tycker att det är jobbigt med mycket störande ljud och mycket rörelse runt omkring mig så är kanske min arbetsplats inte så lämplig. Jag arbetar på en gymnasieskola och har mitt kontor där eleverna mest håller till på sina raster. Så det är sällan det är tyst där under dagarna.

Det händer ibland, och det sker allt oftare, att jag går undan en stund, till någon del på skolan där det för ögonblick är tyst och lugnt. Då sitter jag där en stund och bara andas ut och försöker lugna ner mig. För det som händer är att jag under dessa situationer känner mig mer och mer stressad och min puls ökar ibland.

Uppstår denna situation exempelvis hemma, om det är störande ljud utifrån eller ifrån grannar, så flyr jag undan ibland genom att sätta på mig ett par hörlurar och sätter på musik på relativt hög volym. Sen så bara blundar jag och försöker lugna ner mig.

Framtiden för mig och min kropp

Jag vet inte hur min kropp kommer att vara i framtiden. Mest troligen så kommer den brytas ner och bli allt sämre och sämre. Men enligt min läkare så har utvecklingen stannat upp den senaste tiden. Om det stämmer vet jag inte, det känns inte alltid så. Stämmer det så tror jag nog att det bara är tillfälligt. Jag räknar med att någon gång i framtiden så kommer jag och min sjukdom vara allt sämre än vad den är idag.

Fotot är ifrån Visual Hunt.