Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Amazfit GTR 3 Pro

Jag har köpt en klocka, en Amazfit GTR 3 Pro

2022-09-24
Blandat

Amazfit GTR3 Pro

Jag har köpt en ny klocka. En Amazfit GTR 3 Pro. Detta är en så kallad “smartwatch”, alltså en klocka med lite mer avancerade funktioner. Jag kan med denna klocka göra en massa olika hälsokontroller, jag kan läsa mail, SMS, lyssna på musik, ringa telefonsamtal och mycket mer än så. Mer om detta senare.

En ny smart klocka

Denna Amazfit är den andra smarta klockan som jag har ägt. Jag har också haft en Fitbit-klocka i och för sig, som är på gränsen till att vara en smart klocka. Men den klocka som jag tänkte på mest är en Samsung Watch 2. Denna ägde jag nästan exakt i 4 år och den har varit riktigt bra. Men tiden hade gjort sitt, framför allt så började batteriet ge sig, en laddning räckte inte långt.

Så jag var i behov av en ny klocka och jag hade haft ögonen öppna för just en Amazfit ett tag. Mest för att det verkade vara en klocka med många vettiga funktioner, den såg ut att vara av en bra kvalitet och främst av allt så är priset väldigt lågt.

Jag gav 1690 kronor för min klocka, detta jämfört med min Samsung som jag köpte för 4 år sedan och som då kostade (september 2018) kostade 3790 kronor. Med andra ord mer än dubbelt så mycket.

Funktioner i klockan

Vad kan jag då ha klockan till? Jo förutom att så klart visa tiden så finns det i denna Amazfit GTR 3 Pro även självklart en stegräknare, en kalorimätare och lika träningsfunktioner (mer om detta strax). Jag kan också kolla min puls, vad jag har för syresättning i blodet, hur mycket jag har sovit och jag kan se hur stressad jag är.

Pulsmätning
syresammansättning
Sömnmätning

Det går att ringa med klockan, men den har inget sim-kort i sig utan det går via bluetooth till telefonen. Men klockan har både en inbyggd mikrofon och en högtalare. Jag har provat att ringa med den och det fungerar riktigt bra.

Det finns även funktioner som kalender, väderprognos, kompass, solens och månens upp- och nedgång, kompass, barometer, timer och röstmeddelande. Dessutom så finns det, och som jag har använt flitigt de dagar jag har haft klockan, en pomodoro funktion. Det finns även en funktion för att använda klockan som fjärrkontroll till telefonens kamera. Dessutom så kan jag, om jag nu någonsin skulle bli i behov av det, kartlägga min menstruationscykel. Plus att det finns betydligt fler funktioner än detta.

En funktion som jag vill ta upp förresten är att det finns en inbyggd termometer i den. Den mäter tyvärr inte ens kroppstemperatur utan tempen på olika ytor. Just nu så är den 31.1 grader när jag har den på min arm, men det är alltså inte min “febertemperatur” utan temperaturen på huden. Jag vet inte vad man kan ha denna funktion till egentligen, me ndet finns säkert något användningsområde för den.

Träningsfunktioner

I denna Amazfit klocka så skall det finnas mer än 150 olika träningssätt som klockan kan kontrollera. Jag har inte räknat dom så jag vet inte om det stämmer. Förutom löpning, både utomhus och på löpband, promenad inne och ute, cykling på vanlig cykel eller motionscykel så finns det till exempel simning, bergsklättring, olika styrketräningsprogram, olika varianter av dans , skidåkning på olika sätt, skridskoåkning och så vidare. Listan är som sagt lång.

Det enda jag egentligen inte gillar med alla dessa träningsprogram är att det jag mest gör när jag tränar, knäböj (squats) och armhävningar inte finns med. Detta är lite konstigt anser jag, speciellt med tanke på att man kan registrera att man kör bil, spelar datorspel, spelar schack och andra brädspel eller kortspel. Detta är lite konstigt som sagt.

Omdöme

Vad tycker jag då om denna Amazfit? Jo, jag gillat det mycket. Det tog några dagar att vänja sig med till exempel menyer efter att ha haft en Samsung i 4 år. Men nu så är det inga problem med det. Skärmen är otroligt bra, riktigt snygg grafik på den.

Jag gillar att det är bättre batteritid på denna klocka. På min Samsung så klarade jag knappt två dygn när klockan var ny, mot slutet räckte batteriet mindre än ett dygn. Men en sak är lite konstig med den nya klockan. När jag har laddat den nästan fullt (laddar den till cirka 95%) så sjunker laddning ner till 65-70% på ett par timmar. Sedan så räcker en laddning en lång tid. När jag fick klockan så var den lite laddad och jag laddade upp den dagen efter jag hade fått den. Då sjönk den snabbt ner till cirka 70%, sedan så räckte batteriet i drygt tre dygn. Jag laddade den igår kväll igen och då sjönk laddningen ner till 65% rätt snabbt, sen så gå det långsammare. Nu när jag skriver detta har det gått cirka 15 timmar sedan laddningen var klar och batteriet har nu en laddning på 63%.

Det finns en sak som jag gillar mycket med denna klocka, åtminstone än så länge och det är armbandet. Jag har problem med nickel och med min förra klocka så fick jag byta ut det armbandet som hängde med vid köpet mot ett nytt som var helt nickelfritt. Men med den nya klockan så har jag ännu inte känt något, trots att det har gått nästan en vecka och jag har haft den på hela tiden förutom då den har laddats och jag har duschat.

Slutligen, denna Amazfit GTR 3 Pro visade sig vara en riktigt bra klocka och väl värd de cirka 1700 kronor som den kostade.

Alla bilder på sidan är producerade av mig själv.