Ringman.se
Hem > Blogg > IT > Ny dator

Behöver jag en ny dator?

2022-11-10
IT

Min dator

Jag har en dator, en laptop, som kanske lever på sitt yttersta nu. Det är ungefär fem och ett halvt år sedan jag köpte den och den börjar visa tendenser på att ge upp. Främst så är det tangentbordet som allt mer och mer börjar krångla. Så, rent logiskt sätt så borde det vara dags för att köpa en ny dator under det närmsta året. Men jag är faktiskt väldigt tveksam till detta.

Min nuvarande dator börjar ge upp

Min dator börjar som sagt närma sig en ålder på sex år, i alla fall har jag snart haft den så länge. Det var i april 2017 som jag köpte den. Det är en HP-dator, fråga mig inte vad det är för modell och så för det har jag ingen koll på. Jag vet inte så mycket om vad den har för specifikationer för även där har jag ingen koll, ingen kunskap och ärligt talat inget intresse av att veta. Jag vet att den har en hårddisk på 2 terabyte och jag tror att ramminnet är på 12 gigabyte, men jag kan ha fel.

Datorn har fungerat bra, även om det finns saker med den som jag inte är helt nöjd med. Men nu på sista tiden så har den alltså börjat att krångla lite och det är som sagt tangentbordet som är det som krånglar mest. Vissa tangenter, främst mellanslagstangenten, reagerar inte alltid när jag trycker på den. Ibland så får jag trycka flera gånger för att det skall hända något. Det gäller som sagt mest mellanslag men även en del andra tangenter.

Ibland så kan jag skriva en text och det kommer versala, alltså stora, bokstäver mitt i de gemena, utan att jag har kommit åt skifttangenten eller Caps-Lock. Detta gäller mest tangenten för bokstaven “O”. Det finns också någon tangent, minns inte vilken nu, där jag ibland har fått ett konstigt tecken i stället för en bokstav.

Jag har försökt att komma runt problemet med tangenterna genom att köpa ett externt tangentbord. Detta fungerar, åtminstone hyfsat. Problemet med detta tangentbord är att det är alldeles för kompakt för min smak, jag skulle troligtvis trivas bättre med ett större. Kanske så är det en vanesak bara. Tvingar jag mig själv att skriva mycket med det så kanske jag vänjer mig efter ett tag med att hitta rätt tangent.

En ny dator eller behövs det egentligen?

Så, det logiska vore kanske att köpa en ny dator under det närmsta året. Eller är det verkligen så?

Ju mer jag tänker på det ju mer funderar jag på om jag verkligen behöver en dator överhuvudtaget. Den jag har idag använder jag allt mer sällan. Det beror inte bara på att den krånglar mer och mer, utan på att jag ser ett allt mindre behov av att använda den.

Som det är idag så gör jag det mesta på min telefon. Jag sköter alla mina bankärenden via telefonen, jag skriver och läser mina mail på telefonen (jag har inte ens ett mailprogram på datorn), jag redigerar foton på telefonen och när jag skall söka efter någon information av något slag så blir det oftast på telefonen. För mig så känns det mer naturligt att plocka upp min telefon för att göra någon än att sätta mig vid datorn.

Det jag gör vid datorn idag i stället för i telefonen är mest att uppdatera ett par webbsidor, uppdatera lite filer i Excel, lära mig att programmera och sortera foton samt att titta på något TV-program eller på någon film. Men ärligt talat, allt detta kan jag göra i min telefon också utan några större problem.

Visst, det är en liten skärm på telefonen, men jag har sällan några problem med det om jag skall vara ärlig. Dessutom så är det väldigt lätt att till min telefon ansluta en extern skärm och även tangentbord och mus om det skulle behövas. Det krävs eventuellt en liten investering bara, men den är långt ifrån så stor som kostnaden för en ny dator.

För att sammanfatta det hela

Så för att sammanfatta det hela. Min dator börjar så smått att ge upp, det borde inom ett år kanske vara dags att införskaffa en ny, men jag tvekar. Allt mer och mer så tänker jag att jag inte har någon nytta av en ny dator. Ärligt talat så har jag inte det intresset av datorer som gör att jag känner att jag måste ha en dator.

Så, jag är väldigt tveksam på om jag kommer att köpa en ny dator den dagen min nuvarande ger upp. Jag ser helt enkelt inte att jag har något behov av en. Kanske så skulle jag sträcka mig så långt att jag i stället för en ny dator köper en surfplatta, men det troliga att jag håller mig till telefonen. Skulle det vara som så att jag helt plötsligt fick en större summa pengar så kanske en ny dator skulle vara aktuellt, men annars blir det som sagt telefonen som kommer vara med arbetsredskap i framtiden.

Bilden är fotograferad av mig själv.