Ringman.se
Hem > Blogg > Personligt > Hur jag minskade min vikt

Hur jag minskade min vikt

2023-04-20
Personligt

En personvåg

Jag har under lite mer än ett år minskat min vikt en del, cirka 13 kg i dagsläget. Anledningen till att jag började gå ner i vikt var egentligen att jag köpte en ny våg och att jag började att dagligen notera min vikt. På så sätt så blev jag ständigt påmind om att jag vägde på tok för mycket. Men jag blev också dagligen påmind om att vikten kunde minska om jag bara ansträngde mig lite.

En resa mot en lägre vikt

I februari 2022 så beslöt jag mig för att köpa en ny våg för att ha lite koll på min vikt. Jag hade en våg innan, en som jag hade haft i många år, men den fungerade inte riktigt så den var redo för att pensioneras. För att verkligen ha full koll på vikten så var det nödvändigt med en ny fungerande våg tyckte jag.

Den 18 februari 2022 fick jag vågen och jag gjorde min första vägning. 80.85 kg. Det var ärligt talat lite av en chock. Att jag vägde mycket visste jag mycket väl. Den stora magen som jag bar runt på var fullt synlig och påminde mig dagligen om att det kanske är dags för att försöka gå ner i vikt. Men över 80 kg, det trodde jag inte. Jag trodde snarare att det låg någonstans mellan 75 kg och 80 kg.

Men det blev lite av ett uppvaknande och jag förstod att det var dags att göra något åt saken. Vad jag gjorde i början av viktresan minns jag inte, kanske så gjorde jag inget alls. För vikten ändrades inte mycket, den gick till och med upp lite. Den 13 mars nådde jag toppen, 82.0 kg. Resan mot en lägre vikt hade med andra ord gått åt helt fel håll.

Men så småningom så började det att gå och rätt håll. Den 20 mars kom jag under 80 kg för första gången, med andra ord cirka 1 månad efter det att jag hade fått vågen. Det var ett stort ögonblick vill jag minnas, nu insåg jag att det går att minska sin vikt utan några som helst besvär. För vad jag vill minnas så ansträngde jag mig inte så mycket under denna tid. Kanske så tränade jag lite mer än vad jag hade gjort innan, kanske ändrade jag min kost en del, jag minns som sagt inte.

Vikten gick i alla fall ner, även om den då och då kunde göra än tvärvändning och gå upp lite igen, om än tillfälligt. När jag hade gått under 80 kg så satte jag som mål att jag skulle minska min vikt ner till 75 kg. Den 4 juni 2022 passerade jag den gränsen för första gången. Men jag insåg då att det fortfarande fanns en hel del att ta av när det gällde min kropp

Hösten 2022 gick rätt trögt när det gällde att minska vikten, den gick till och med upp lite då och då. Runt julen så beslöt jag mig för att innan det att jag fyller år under 2023 så skall vikten vara nere på 70 kg. Jag fyller år cirka 6 månader efter jul så jag hade ett halvår på mig att gå ner cirka 5 kg.

Den 7 april 2023 nådde jag målet, långt innan den gräns jag hade satt upp. Då vägde jag 69.90 kg. Vikten har inte varit under 70 alla dagar sedan detta datum, men när jag skriver detta (19 april 2023) så har jag haft 7 dagar under under 70 kg och 6 dagar över.

Jag nådde alltså min målsättning långt innan det datum jag hade bestämt. Så nu så har jag satt upp en ny målsättning - Senast min födelsedag så skall jag väga 65 kg. Jag skall alltså i dagsläget ner ytterligare 5 kg. Detta är något som jag är övertygad av finns att avvara på min kropp.

Ha koll på vikten

Jag har full koll på vikten, vad jag vägde vid olika datum till exempel. Vågen som jag köpte är en sådan där modern våg som efter vägningen överför inte bara min vikt utan även en massa andra parametrar till en app i min telefon.

Alla dessa värden skriver jag sedan in i ett Excel-dokument där jag också tar fram lite statistik på alla värden. Numera så har jag även vikten och mitt BMI lagrade i en databas.

Så jag har full koll på vad jag väger och har vägt dagligen i mer än 1 år nu. Att kunna gå tillbaka och se hur vikten har förändrats är lite av en morot, åtminstone om det går åt rätt håll.

Jag skriver som sagt detta den 19 april 2023, för 1 år sedan, den 19 april 2022, så vägde jag enligt mitt Excel-dokument 78.10 kg. En minskning på 8.65 kg jämfört med dagens vikt på 69.45 kg, förövrigt det lägsta värdet som jag har mätt upp för mig med denna våg. 8.65 kg på 1 år kanske inte är så mycket, men det är ändå en minskning vilket jag är nöjd med.

Så att dagligen (för jag väger mig varje morgon) skriva upp min vikt är något positivt. Ser jag att vikten går uppåt så blir det en påminnelse om att anstränga mig mer för att vända den trenden. Går vikten ner så blir det en klapp på axeln, en belöning för att jag har ansträngt mig.

Att skriva upp min vikt dagligen är lika mycket en faktor som har påverkat viktminskningen som all träning och koständring har varit. Man behöver ibland ha saker nedskrivna för att påminna sig själv om hur verkligheten ser ut och hur man mår.

Träning och mat

Anledningen till att jag har gått ner är att jag dels har börjat röra på mig mer och mer. Numera så har jag en träningstid som ligger på mellan 1 timme och 1 timme och 30 minuter om dagen, utspridd lite då och då under dygnets timmar.

Det är inte alltid kul att genomföra träningen, oftast så känns det ärligt talat som ett tvång. Men det är precis det jag gör, jag tvingar mig att genomföra det jag skall göra under dagen, hur motbjudande och tråkigt det än må kännas. Jag vet så väl att vikten minskar inte av att jag hoppar över träningen.

Men okey, ibland så lägger jag in en dag då jag inte tränar fullt lika mycket som andra dagar. Kroppen måste få vila lite då och då, det inser även jag. Men efter en sådan dag så brukar jag öka träningen lite dagarna efter, för att ta ifatt det jag hade missat.

Jag har ändrat min kost en del också, har valt bort vissa saker som jag vet inte är bra för vikten. Det har varit rätt lätt att göra det, lättare än vad jag hade förväntat mig. Visst så kan jag vara sugen på något “onyttigt” ibland, jag kan känna en stor längtan efter exempelvis choklad eller en pizza. Men jag vet att äta en chokladkaka eller en pizza kanske är gott för stunden, men det är också ett par dagars ansträngning för att minska min vikt som går åt spillo.

En bra och god napolitansk pizza är enligt mig något av det godaste man kan äta, men det är också flera dagars träning som går helt åt spillo. Med det i tanken så är det lätt att välja bort att köpa en, hur frestande det än må vara.

Att gå ner i vikt har för min del inneburit att jag ha valt bort sådant som jag tyckte om att äta och som jag tyckte om att äta mycket av. Godis, choklad och chips äter jag inte längre. Kakor, bullar och bakverk undviker jag så gott jag kan, helst äter jag inget av det numera. Glass åt jag i stora lass innan, i år har jag bestämt mig för att försöka undvika det helt och hållet, eller åtminstone hålla konsumtionen ner på en glass i månaden under sommarmånaderna.

Pasta åt jag minst en gång i veckan innan, det har jag slutat med numera. Det var så att jag kunde se på min viktutveckling att vikten var högre dagen efter att jag hade ätit pasta till middag, det slog aldrig fel. Så att välja bort det var lätt. Som jag skrev innan så kan en riktig äkta pizza vara enormt god, men det har jag också valt bort.

För min del så är det också en självklarhet numera att inte äta något bara för att jag känner mig lite hungrig. Jag kan gå hungrig i flera timmar utan problem, jag vet att det är då som vikten minskar på allvar. Det är då som kroppen tar av de lagrade depåer som finns på min kropp, bara för att få energi.

En normal vardag så äter jag frukost på morgonen i form av ett glas juice och 3 knäckebrödsskivor. Jag äter lagad mat på eftermiddagen och ett par timmar innan jag lägger mig så tar jag ett par knäckebrödsskivor igen, bara för att inte lägga mig hungrig. Mellan allt detta så äter jag en hel del frukt också.

Mer än så här behöver åtminstone inte jag äta. Det räcker för att jag skall orka ta mig igenom en dag. Jag har från dess att jag började väga mig den 18 februari 2022 fram till idag den 19 april minskat min vikt med 12.55 kg, detta genom att ändra mina matvanor och att träna lite under dagen.

Avslutningsvis

Det går att minska sin vikt och det går att göra det relativt lätt, bara man anstränger sig lite. Att gå ner några kilon är inte så svårt om man verkligen vill göra det och om man verkligen bestämmer sig för att göra det.

Lite träning och en liten ändring i kostvanorna är det som gäller, svårare än så är det inte. Sen så tror jag personligen att man behöver väga sig dagligen för att påminna sig själv om vad man väger. Att varje dag se sin egen vikt är både en grym påminnelse om hur kroppen mår, men det kan också vara en belöning att se att vikten en dag är lägre än dagen innan. Det är bra att jämföra sin vikt med hur den var för en dag sedan, en vecka sedan eller en månad sedan. Att se utvecklingen kan mycket väl vara en bestraffning, men det kan också vara en klapp på axeln.

Fotokredit: TheBetterDay från Visualhunt