Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Millennieskiftet

Millennieskiftet, 20 år sedan det inträffade

2019-12-31
Blandat

Millennieskiftet

Tänk att det redan har gått 20 år sedan det var millennieskiftet. Det känns inte alls så länge sedan det var denna magiska nyårsafton. Jag minns väldigt mycket om vad som hände mig detta historiska årsskifte.

Millennieskiftet som jag minns det

Det var som de flesta (i alla fall de som var hyfsat gamla på den tiden) minns en stor hysteri när det var dags för millennieskiftet. All denna hysteri gjorde att jag bestämde mig för att skippa det hela. Jag planerade att gå och lägga mig i god tid innan tolvslaget och förhoppningsvis sova djupt när 1900-talet gick över till 2000-talet.

Som sagt, det var min tanke. Men jag lagade till någon form av mat, minns inte exakt vad det var just nu. Sedan så satte jag mig framför TV:n. Vad annars skulle jag hitta på. Tanken var att jag skulle titta på TV en stund och sedan lägga mig. Men det var så mycket bra på TV denna kväll minns jag så att jag blev sittandes länge. Faktiskt så länge att tolvslaget passerades med en god marginal. Jag gick och lade mig till slut när klockan var runt 02:00 – 02:30.

Så, så gick det med min plan på att hoppa över millennieskiftet. Fast ärligt talat, jag tror inte riktigt att jag uppfattade när klockan passerade midnatt. Det var först ett par minuter efteråt som jag insåg att vi hade gått över till ett nytt årtusende. Så på sätt och vis så skippade jag det hela, även om jag var vaken.

Datorbuggen

Något som det var mycket prat om innan det var dags att gå över till 2000-talet var att var och varannan dator skulle krascha. Det var väl så illa att en del trodde att världen så smått skulle gå under.

Jag hade på den tiden en dator som jag hade lånat. Denna dator var gammal redan på den tiden. Risken var med andra ord relativt stor att denna dator skulle krångla efter millennieskiftet.

Jag var faktiskt lite nervös, det tog en lång tid innan jag vågade köra igång den. Det var först på kvällen den 1 januari 2000 som jag tog ett djupt andetag och tryckte in strömknappen på datorn. Den gick så sakta igång, det var inte snabb precis.

Det enda som jag upptäckte var fel på den under det nya årtusendet var att datumet inte stämde. Jag har för mig att det stod på 1900-01-01, vilket egentligen var helt naturligt. Efter att ha ändrat datum i datorn så var den sig lik.

Så millenniebuggen fick inte uppleva och tur var väl det. Fick i alla fall vara med under millennieskiftet, även om jag inte riktigt uppfattade när det inträffade.

Fotot är ifrån Visual Hunt.