Ringman.se
Hem > Blogg > Blandat > Affärer i Borås

Affärer som jag minns i Borås

2020-01-15
Blandat

Stora Torget Borås

För några nätter sedan så drömde jag att NetOnNet här i stan blev tvungen att slå igen. Det var inte hela butikskedjan som stängde utan alltså bara den här i Borås. NetOnNet i Borås är den första affären som kedjan startade, även om den då låg på ett helt annat ställe. I alla fall, när jag sedan vaknade så började jag tänka på alla de affärer som har funnits här i staden så länge jag har bott här. Många är idag borta sedan många, många år.

Affärer jag minns

I december i år så har jag bott i Borås i 50 år så det har funnits gott om tid för affärer att starta och slå igen. Jag minns inte så mycket av den tidiga tiden som jag tillbringade här, jag var bara 5 år när vi flyttade till Borås. Men i alla fall så har jag en del minnen i alla fall ifrån tonårstiden och framåt. Under de cirka 40 åren så har det hänt mycket.

Om jag börjar med NetOnNet, eller snare fortsätter, så låg den i min dröm på Stora Torget mitt i staden, i den lokal som KappAhl ligger i. Där har de aldrig legat, det skulle inte fungera eftersom det inte finns några direkta parkeringar i närheten. Som jag minns det så låg den första NetOnNet-affären på Getängsvägen i en liten trång lokal. Jag tror att man fick gå in i en liten visningslokalen och där välja vad man ville ha och sedan gå till en kassa och betala. Då fick man ett kvitto som man tog med sig ut och gick sedan runt hörnet in i lagret där man kunde hämta ut det man hade köpt.

Sen sådan flyttade de in lite mer centralt och låg nästan granne med Boråshallen (en idrottshall) nästan mitt i stan. Där låg de i många år innan de för ett antal år sedan flyttade ut till industriområdet Viared strax utanför stan.

Varuhus i stan

KappAhl förresten, de håller som sagt till på torget mitt inne i stan (de har ytterligare en affär i Borås tror jag). I det huset som de har sin lokal nu låg innan ett varuhus. Jag är inte helt säker, men jag tror att det var Tempo som låg där. Det kan ha varit EPA också, men jag tror att just dom höll till lite längre bort på torget, i det hus där bland annat Akademibokhandeln nu ligger.

Jag kan ta lite kort om Akademibokhandeln inne i centrum som en parantes innan jag fortsätter med varuhusen. Innan den butiken blev en Akademibokhandeln så hette den Wolds. Innan de flyttade till Stora Torget så låg den på granntorget Hötorget, i den lokal som nu är, tror jag, en Indisk restaurang. Minns det så väl eftersom de som hade Wolds, Sven och Viola, var bekanta till mina föräldrar.

Åter till varuhusen. En bit ifrån torget så låg Domus i det hus som nu är gallerian Pallas. I denna galleria ligger nu Åhléns, som tidigare var Tempo. I samma galleria ligger H&M, som tidigare också låg på Stora Torget, i den lokal som nu innehåller Dressmann, som förövrigt låg på Stora Brogatan innan, mitt emot min arbetsplats.

Domus flyttade för många år sedan ut till Knalleland och blev samtidigt varuhuset OBS. Då låg då i det hus som nu är köpcentrat Storknallen. I det huset låg när jag var liten varuhuset Wessels. Den kedjan slogs ihop med BRA och blev B&W. Det fanns redan ett BRA-varuhus i staden, på Bergsäter i det hus som nu innehåller COOP. En tid så fanns det alltså två B&W-varuhus i stan, men den i Knalleland slog snabbt igen och blev som sagt OBS.

Postorderbutiker

Nog om den typen av varuhus och över till de varuhus som ägdes av alla de postorderbolag som fanns i Borås tidigare, vissa finns fortfarande kvar.

Ellos är kanske det mest kända och de höll en tid till i Knalleland med all sin verksamhet, alltså inklusive lager och postorderhantering. De hade också en väldigt stor butik med hela deras sortiment. I denna butik fanns också en stor restaurang som jag minns var helt okey.

I Knalleland fanns också en liten butik som tillhörde Haléns, även om det bara var en butik, deras postorderverksamhet fanns på ett annat ställe. Josefssons fanns också i Knalleland, med all sin verksamhet, inklusive en stor butik.

Hobbex är en annan bekant postorderfirma ifrån Borås. När de startade så låg de i området Druvefors har jag för mig. Sedan så flyttade de upp till Brämhult och den affären är den första Hobbex jag minns. De köptes sedan, vill jag minnas, upp av Josefssons och flyttades ner till Knalleland, till källarlokalen under Josefssons. Sen så försvann affären under många år innan den åter öppnades i Knalleland, i en del av den lokal där Ellos tidigare hade sin butik. De flyttade sedan till en annan del av Knalleland, till det som hade varit entrén till den butik som hette Catalog och som var bland annat Ellos outlet-affär. Nu ligger, tror jag i alla fall, Hobbex i närheten av där NetOnNet en gång i tiden hade sin första affär.

Gym i Knalleland

Jag måste ta lite om något annat än butiker nu, nämligen gym. För där som Hobbex låg, i Ellos gamla affär i Knalleland, är det nu ett gym. I huset jämte, som tidigare har innehållet en del sportbutiker samt en Hemmakväll-butik ligger det också ett gym. Det finns två ytterligare gym i Knalleland, det har gått lite ifrån att vara ett shoppingområde till att vara ett träningsområde.

Men åter till affärer och nu lite om en klassisk butik inom just träning, nämligen Sportjohan. Detta företag startades visserligen i Olsfors, strax utanför Borås, där de hade fabrik, lager och en butik. Men affären flyttades av någon anledning in till Borås och Knalleland och det var nog starten på det varumärkets död. Förresten, i den lokal som Sportjohan låg i ligger nu ett gym.

I samma hus ligger idag Myrorna och i deras lokal så låg tidigare en stor butik inom Radio & TV-området. Vill minnas att den hette Ljudrummet.

Affärer som sålde leksaker

Det fanns ett tag ett par riktigt bra affärer som sålde leksaksaffärer i Borås. Nu finns det nog bara en kvar tror jag, Beginners. Ett tag så fanns det två stycken BR men de är båda borta. Men när jag var ung så fanns det två riktigt bra affärer inne i centrala Borås. Dels Barnvaruhuset som låg på Allégatan. Jag tror att deras lokal numera är en del av en nattklubb, den har även varit restaurang ett tag. Sen så fanns Zackes, som nästan låg på Stora Torget. De flyttade förresten till Pallas, där nu bland annat Åhléns finns innan de slogs igen för en del år sedan. I den lokal som de låg i, nästan på Torget, låg sedan en snabbmatsrestaurang som hette Nemos och som var i stort sätt som Subway är idag. Nemos försvann för övrigt helt plötsligt men återuppstod kort på Hallbergsgatan, där nu Sushistället Mazaki ligger.

Förresten, i lokalen som Zackes och sedermera även Nemos låg i fanns under många år en affär som hette Friluftsfabriken och som sålde friluftskläder. Men de slog igen i slutet av 2019.

Till slut en liten avrundning

Detta var lite om alla de affärer som har funnits här i stan under de 40 år som jag kan minnas. Har säkert fel på vissa punkter, minnet sviker lite skall jag erkänna. Dessutom så finns det många andra gamla klassiska affärer som jag inte har tagit med. Jag har till exempel för mig att det låg ytterligare ett varuhus mitt inne i stan. Dessutom så får man inte glömma bort Strömqvist Järnaffär som låg på Södra Torget, där det nu finns en hårsalong och en Pressbyråkiosk. Det var när den affären slog igen den äldsta butiken i Borås. Nu tror jag att det är Bergs Kaffe- och Tehandel som är äldst och den hoppas jag inte slår igen på många år eftersom det är den enda affär jag tycker om att besöka.

Jag har förresten nämnt tre torg i Borås, Stora Torget, Hötorget och Södra Torget. Det kunde bara kul att skriva ett blogginlägg om dessa torg samt några andra en dag. De har alla haft olika typer av försäljningar förr, långt innan det blev vanligt och handla i butiker, eller som nu på nätet.

Bilden har jag själv fotograferat för ett par år sedan och den föreställer Stora Torget